Hlavní obsah

Diktátor Franco měl údajně jen jedno varle

Právo, nek

Bývalý španělský diktátor Francisco Franco měl údajně v důsledku válečného zranění jen jedno varle. V madridském listu El Mundo to řekl novinář a spisovatel José María Zavala s odvoláním na vnučku Frankova urologa. Ana Puigvertová, která je sama lékařka, potvrdila Zavalovi, že její dědeček a známý urolog Antonio Puigvert jí o této zvláštnosti několikrát vyprávěl.

Foto: Profimedia.cz

Francisco Franco

Článek

Franco byl vážně zraněn na podbřišku v roce 1916 v bitvě marockého u El-Biutzu jako kapitán španělské armády. V noci z 28. na 29. června velel jedné z jednotek, které bojovaly v oblasti Rif, jež tehdy byla španělským protektorátem.

Zavala cituje různé autory Frankových životopisů a vyvozuje podle agentury AFP závěr, že zmíněné zranění mohlo u budoucího diktátora vyvolat sterilitu. Někteří autoři těchto biografií totiž soudili, že jediná Frankova dcera Carmen narozená v roce 1926 byla ve skutečnosti dítětem jeho bratra Ramóna.

Francisco Franco se podílel na vojenském povstání proti republikánskému režimu nastolenému ve Španělsku v roce 1931. To vedlo v letech 1936-1939 k občanské válce, v níž byli republikáni poraženi a Franco vládl zemi až do své smrti v roce 1975.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám