Hlavní obsah

Madonna opět dupe po židovské mystice, s přítelem uzavře "kabalistický svazek"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká popová zpěvačka Madonna nevzdává svůj boj o image duchovně založené bytosti, nyní sběhlé i v kabale, středověkém židovském mystickém učení. Znalci kabaly zpěvačce vytýkají povrchní zneužívání složité judaistické nauky pro svůj marketing. Madonně je to však evidentně jedno a nyní se chystá uzavřít "kabalistický svazek" se svým o osmadvacet let mladším přítelem, brazilským modelem Jesusem Luzem.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Madonna vychází z newyorského Kabbalah Center

Článek

"Nevím, jestli bude taky opravdová svatba. Zatím vím jen to, že se uskuteční nějaký obřad, ale moc se v kabale nevyznám na to, abych mohl říct, jestli půjde o oficiální manželský svazek," uvedl modelův otec Luiz Heitor Pinto da Luz v rozhovoru pro brazilský magazín Quem.

Jeho syn je prý ve vztahu s padesátiletou zpěvačkou velmi šťastný a rozumí si i s jejími dětmi.

Luzův otec dále popřel zprávy o tom, že Madonna platí měsíčně 1000 dolarů (asi 20 000 korun) za hodiny angličtiny pro svého přítele, že kontroluje jeho telefonáty nebo že Luz využívá zpěvačku ze zištných důvodů. Jeho syn se prý nenechá "snadno okouzlit materiálními statky."

Luz starší už prý se svojí nastávající "snachou" mluvil po telefonu a je to podle něj velmi milá a okouzlující dáma.

Falešná kabala

Madonna patří mezi řadu celebrit, které okouzlila newyorská "kabalistická" škola Kabbalah Center Michaela Berga, kterou kritizují jak skuteční židovští kabalisté, tak i vědci, kteří se kabalou zabývají. Podle nich Bergovo učení kabalu překrucuje, když z ní dělá jakousi nadnáboženskou esoterickou nauku. Skutečná kabala je přitom zakořeněná v ortodoxním judaismu a předpokládá dokonalou znalost Tóry i Talmudu.

Kabala (hebr. קבלה)

Židovské mystické učení založené na plné oddanosti Bohu, studiu a naplňování jeho přikázání obsažených v Tóře (Pět knih Mojžíšových).

Kabala vznikala od středověku, kdy židovští učenci začali zaznamenávat své meditační a mystické praktiky a předávali je svým žákům ústně. Protože byla nauka zprvu známá jen úzkému okruhu učenců, byla vnímána jako něco tajemného. Kabalisté na základě neznalosti okolí byli mnohdy obviňováni i z magie, okultismu, čarodějnictví či politických konspirací.

Nejzásadnějšími písemnými díly kabaly jsou knihy Sefer Jecira (Kniha stvoření), Bahir a Zohar. Základ vší existence kabala definuje jako deset cest (tzv. sefíry), které jsou vyjádřeny jako aspekty Boha, které ale nejsou samy Bohem.

Kabalou se zabýval i známý pražský židovský učenec, rabín Jehuda Löw ben Bezalel zvaný v židovské tradici Maharal.

Madonna a Luz se potkali loni v prosinci v Riu de Janeiro na společném focení pro magazín W. Podle britského listu Daily Mail se zdá, že jejich vztah vzkvétá i přesto, že se začátkem roku spekulovalo o rozchodu. Madonnino téměř osmileté manželství s britským režisérem Guyem Ritchiem oficiálně skončilo loni v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám