Hlavní obsah

V belgickém Gentu budou mít povinně jednou týdně vegetariánský den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gent

Belgický Gent se rozhodl podpořit vegetariánství a jeden den v týdnu se věnovat jen bezmasé stravě. Radnice proto vyhlásila jeden den v týdnu jako vegetariánský a všichni zaměstnanci budou mít toho dne zákaz konzumovat maso. A připojit k projektu by se měly také všechny organizace a společnosti provozované městem.

Foto: Radoslav Šrot a archiv Slovartu, Právo

Vegetariánství je zejména pro muže velmi vzdálené.

Článek

Reklamní kampaň k vegetariánskému dni přitom znázorňuje námořníka hledícího z hladiny moře na loďce ve tvaru rozkrojeného lilku vstříc kulisám města. První bezmasý den zažijí Gentští již tento týden, což pro úředníky a obecní zastupitele znamená, že se zcela musejí vzdát masitých výrobků ve všech jeho podobách.

Radnice se rozhodla pro omezení konzumace masa proto, že chov dobytka má ve velké míře negativní vliv na životní prostředí. Chovy zvířat na maso totiž produkují velké množství skleníkových plynů. Podle OSN jsou stáda prasat a krav chovaná na maso zodpovědná za pětinu produkce těchto plynů.

Od září letošního roku začnou následovat radnici také školy, takže děti místo jednoho sladkého dne v týdnu budou mít jeden den vegetariánský.

Podle zdravotníků z Gentu ale změna jídelníčku nepomůže jen omezit produkci plynů, ale přispěje také ke zdravějšímu životnímu stylu a hubnutí. Radnice vytiskla průvodce, v nichž mapuje vegetariánské podniky města.

Reklama

Výběr článků

Načítám