Hlavní obsah

Jediný africký kmen zalidnil celý svět, tvrdí vědci

Londýn

Všichni lidé, kteří žijí mimo Afriku, vděčí za svou existenci jedinému kmenu. Ten čítal přibližně 200 osob a před přibližně 70 000 let překročil Rudé moře. Výzkum archeologů a genetiků ukázal, že moderní lidé, homo sapiens, jsou všichni potomky skupiny lidí, kterým se podařilo přejít z Afrického rohu do Arábie. Odtamtud pokračovali dál a postupně se rozšířili po celé zeměkouli.

Článek

Předpokládá se, že změny klimatu v době mezi 90 000 až 70 000 let před naším letopočtem vedly k poklesu hladiny moří a umožnily průchod dnešním Rudým mořem.

Peter Forster, profesor archeogenetiky na Anglia Ruskin University v Cambridgi, tvrdí: "Původní populace nemohly být velké. Určitě šlo jen o pár set jednotlivců."

Podle listu Telegraph se homo sapiens vyvinuli před přibližně 195 000 let ve východní Africe. Jejich pozůstatky byly nalezeny poblíž řeky Omo v Etiopii. Během následujících 50 000 let se tito lidé rozšířili po Africe a jejich kostry se nacházejí i na Mysu Dobré naděje v Jižní Africe.

DNA mluví jasně

Nový výzkum ukázal, že až před asi 70 000 lety se podařilo lidem začít osidlovat území mimo Afriku. Na jejich úspěchu se podílely změny klimatu.

"Z DNA všech lidí mimo Afriku vyplývá, že všichni pocházejí z jedné malé populace, která překročila Rudé moře. Kdyby bylo tak lehké vyjít z Afriky, nacházeli bychom v DNA lidí mimo Afriku různé rodové linie. To, že se nachází jen jedna, svědčí o tom, že přechod do Arábie byl velmi těžký. Podnebí tam bylo hodně suché a chladnější než dnes," řekl genetik z Oxfordské univerzity Stephen Oppenheimer.

Během následujících 5000 let se ale těmto prvním lidským průkopníkům podařilo rozšířit se kolem pobřeží Indického oceánu, do jihovýchodní Asie a před 65 000 let už dorazili i do Austrálie. Další skupiny putovaly Středním východem a Pákistánem a začaly osidlovat střední Asii.

Poslední osídlena Jižní Amerika

Kolem 50 000 let před naším letopočtem lidé překročili turecký Bospor a začali osidlovat Evropu. Tam narazili na takzvané neandrtálce, kteří v Evropě žili už čtvrt miliónu let a byli přizpůsobeni chladnějšímu klimatu. Moderním lidem pomohlo, že se podnebí začalo oteplovat. Zřejmě i proto neandrtálci postupně vymizeli.

Před 25 000 let se lidé rozšířili až do severní Evropy a na Sibiř. Pak překročili Beringovu úžinu, která tehdy byla nad hladinou moře, a před 20 000 let začali osidlovat Aljašku a šířit se na jih.

Poslední osídlený kontinent byla Jižní Amerika. Tam se lidé dostali až před 15 000 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám