Hlavní obsah

U britských břehů našli rybu, která vyvolává halucinace

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Britské vody skrývají stále zajímavější tajemství. Počátkem týdne zde moře vyplavilo medúzu o průměru 120 centimetrů, o den později pak našel jeden Brit v balení svých ryb ústřici o průměru 18 centimetrů a váze skoro 1,4 kilogramu a nyní našli britští rybáři ve svých sítích rybu typickou spíše pro vody okolo jižního cípu Afriky a Středomoří.

Článek

Druh cejna, který rybáři z Cornwallu našli ve svých sítích, nese latinský název Sarpa salpa a když člověk požije jeho maso, může začít trpět silnými halucinacemi. Rybáři se domnívají, že za netypický výskyt exotické ryby u chladných vod Velké Británie může globální oteplování.

"Když jsme ve svých sítích zahlédli pruhovanou rybu, tak jsme vůbec netušili, co jsme to vlastně chytili. Nikdy jsme tuto rybu neviděli, a tak jsem ji několikrát vyfotil a pak hledal na internetu, o jaký druh by mohlo jít. Volal jsem i několika kamarádům. Poté jsem dal rybu do nádoby a přivezl jsem ji biologům, ať se na ni podívají," uvedl jeden z rybářů Andy Giles.

Požití může vyvolat halucinace

"Je to obvyklá ryba pro vody okolo Tenerife, Malty či Kypru, ale je velmi ojedinělé, že by se dostala až takto na sever. Může to být jen osamocená ryba, která se chytla hejna jiného druhu ryb, ale stejně tak jich může být v našich vodách více," uvedl biolog James Wright.

Sarpa salpa je pro středomořskou kuchyni známá ryba a je mnohdy i servírována v restauracích. Podle mořských biologů však může požití některých částí jejího těla, například hlavy, způsobit otravu těla a vyvolat silné halucinace, které začnou během několika desítek minut či pár hodin a mohou trvat i celé dny.

Hospitalizace ve Francii

V roce 2006 byli na jihu Francie po konzumaci této ryby hospitalizováni dva muži. Oba měli silné halucinace, jeden po dobu 48 hodin, druhému odezněly již po 36 hodinách.

"Teď si už uvědomuji, co jsme to chytli za rybu a jaký efekt na člověka může mít. Možná jsme ji měli raději vzít do města a prodat nějakým těm experimentujícím lidem," pronesl s notnou dávkou britského humoru rybář.

Reklama

Výběr článků

Načítám