Hlavní obsah

Převratný vynález: Brit vymyslel palivo z banánových slupek

– Londýn

O zeleném palivu se už mluví dlouho, teď je na řadě barva žlutá. Na Nottinghamské univerzitě totiž přišli na to, jak zužitkovat nejedlé části banánovníku, včetně banánových slupek, a jednoduchou metodou z nich vyrobit otop. Informuje o tom zpravodajská stanice BBC.

Článek

V rozvojových zemích, zejména v Africe, mohou banánové brikety posloužit při vaření, jako zdroj tepla i světla a ušetřit tak obyvatelům starosti se sháněním dřeva, používaného dosud.

V některých afrických zemích, jako například ve Rwandě, jsou banány univerzální plodinou využívanou nejen k jídlu, ale také k výrobě vína a piva. Jedlá část však tvoří jenom zlomek materiálu, který rostlina produkuje. Na tunu poživatelné dužiny připadá deset tun slupek, listů a stvolů.

Banánové brikety dobře hoří

Joela Chaneyho z Nottinghamské univerzity při návštěvě Rwandy napadlo, že by se tento banánový odpad dal využít. Po návratu do své laboratoře začal drtit rozkládající se banánové slupky a listy a vše pak promíchal s odpadem z pily, hmotu stlačil do kvádrů velikosti cihly a nechal vysušit. Získal dobře hořící brikety hodící se výborně jako podpal při vaření.

"Banánové slupky drží vše ostatní výborně pohromadě, působí jako lepidlo," vysvětlil Chaney. Vytvarované kvádry proschnou dobře na slunci asi za čtrnáct dní.

Jednoduché použití

Chaney se snažil využít při výrobě co nejjednodušší technologii, která by se dala bez velkých investic použít v rozvojových zemích.

Profesor Mike Clifford si v laboratoři na banánových briketách ohřívá vodu a Chaneyho projekt se mu velmi zamlouvá. "Tyto brikety se dají vyrobit ručně, nepoužili jsme žádné mechanické zařízení. Našli jsme jednoduché a dostupné řešení pro lidi, kteří něco takového potřebují," řekl.

Nejvíc banánů v Africe produkují kromě Rwandy Tanzanie a Burundi. K získání energie spotřebované v těchto zemích se z 80 procent využívá dřevo, což je jeden ze zdrojů ničení lesních porostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám