Hlavní obsah

Švédští rodiče bojují, aby se jejich syn mohl jmenovat Q

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský pár, který si nepřeje být jmenován, bojuje za to, aby se jejich syn mohl jmenovat křestním jménem Q. Švédský hlavní soud bude nyní řešit, zda je legálně možné, aby se křestní jméno skládalo pouze z jednoho písmene.

Článek

Rodiče ze severošvédského města Are popřeli, že by chtěli svého syna pojmenovat Q po postavě ze série Jamese Bonda, která je proslulá používáním svých špionážních vychytávek. Argumentují tím, že v jejich oblasti je mnoho daleko šílenějších jmen než Q.

Soud nyní čeká rozhodování, zda zákony z roku 1982 umožňují možnost takto své dítě pojmenovat.

Švédsko může rodičům jméno zakázat i z toho důvodu, že by jméno mohlo dítěti v pozdějším životě působit problémy. Rodiče novorozence však věří, že budou moci těžit z aktualizace zákona z loňského roku, která dovolila rodičům používat velké množství jmen, která byla dříve zakázána.

Severský stát si už v posledních letech prošel mnoha soudními přemi ohledně jmen. V roce 2007 soud rodičům zakázal pojmenovat dceru Metallica, zatímco jiný pár dostal povolení pojmenovat syna Google. V roce 1996 nebylo dovoleno manželům pojmenovat syna křestním jménem Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, které by se podle nich vyslovovalo Albin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám