Hlavní obsah

Testy atomových bomb vedou k odhalení padělků whisky

Londýn

Při testech nukleárních bomb v padesátých letech 20. století se do atmosféry uvolnila spousta radioaktivních prvků, které mohou škodit zdraví. Jejich stopy lze nalézt téměř ve všech organických látkách kolem nás. To ale paradoxně nahrává prodejcům kvalitní letité whisky. Detekcí radioaktivních prvků v pálence lze totiž odhalit padělky, které byly vyrobeny před několika málo roky a za letitý nápoj se jen vydávají.

Článek

V Británii je údajně trh přesycen padělky. Ty byly vyrobeny před několika málo lety, ale mnohdy se prodávají za tisíce liber a tváří se jako whisky stoleté. Odborníci posuzující kvalitu lihovin zjistili, že mladé a nevyzrálé padělky možná neodhalí podle chuti ani nejlepší degustátor, přístroje ale nespletou.

Ve whisky lze nalézt radioaktivní prvky, které byly do atmosféry vypuštěny při testech nukleárních bomb v padesátých letech minulého století. Ty, které tedy prvky obsahují, byly vyrobeny až po druhé světové válce a za stoletou whisky se vydávat mohou pouze díky falešné etiketě.

Analýzou prvků v nápoji lze údajně přesně určit i stáří sto a dvě stě let starých pálenek.

"Velmi snadno dokážeme říci, jestli je whisky falešná nebo byla vyrobena po polovině minulého století, má velmi výrazné rozlišovací znaky. Ale dokážeme do století zařadit i starší whisky, podařilo se nám to i u té, která pocházela z osmnáctého století,“ tvrdí expert Tom Higham z Oxfordu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám