Hlavní obsah

Izraelci vyvezli pomeranče do Íránu pod označením „vyprodukováno v Číně“

Jeruzalém

Izraelcům se podařil zase jednou husarský kousek. Jejich úhlavní nepřítel Írán sice zakázal dovoz jakéhokoli zboží z židovského státu, ale teď si milióny obyvatel islámské republiky pochutnávají na izraelských pomerančích. Většina z nich netuší, odkud plody pocházejí. Teherán je totiž přijal jako dovoz z Číny.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Izraelské pomeranče se trikem dostaly až k muslimům v Íránu. Ilustrační foto

Článek

Krabice s ovocem byly dovezeny do íránské metropole z Dubaje jako čínská produkce, takže se oranžové plody rychle rozkutálely do nejrůznějších obchodů v Teheránu. Teprve později vyplynulo napovrch, že jsou to izraelské pomeranče Jaffa.

„Vyjma inspekcí jsou importéři informováni o zákonech a nikdy by podobné riziko na sebe nevzali jen kvůli dovozu několika tun zboží,“ vyloučil Mohammad Reza Naderi, šéf íránského celního úřadu, že by se mohlo jednat o zboží z legálních dovozů.

„Import zcela jistě neproběhl oficiálními kanály,“ dodal Naderi pro BBC. Pomeranče Jaffa pojmenované po izraelském městě jsou proslulé svou výjimečnou sladkostí, snadným loupáním slupky a jen malým obsahem pecek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám