Hlavní obsah

Velká čínská zeď je delší o 2500 kilometrů, než se dosud myslelo

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Velká čínská zeď měří podle posledních měření 8851 kilometrů. Informoval o tom čínský list China Daily s odvoláním na výsledky dvouletého výzkumu. Dosud se oficiálně uvádělo, že zeď se táhne v délce 6400 kilometrů. Nový údaj ale nezahrnuje jen skutečné stojící části zdi, nýbrž i zákopy a přírodní překážky sloužící v rámci celého obranného systému k zastavení vpádů kočovníků ze severních stepí.

Článek

Šan Ťi-siang, šéf státního úřadu pro ochranu kulturního dědictví, ale listu řekl, že některým částem zdi nyní hrozí zřícení. „Velká zeď čelí velkým hrozbám, přičemž klimatické změny a rozsáhlá výstavba infrastruktury jsou nejvážnější,“ shrnul. Nedávné výzkumy čínských archeologů ukázaly, že zejména v provincii Kan-su, kde se zeď stavěla jen z hlíny a písku, by její stopy mohly do dvaceti let zmizet.

Zeď byla vybudována před 2200 lety. Její turisticky známé části jsou však daleko mladší – vznikly za dynastie Ming. Ta vládla v letech 1368–1644, kdy byla svržena Mandžuy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám