Hlavní obsah

Na Měsíci bude Praha, město tam dostane 405 hektarů pozemků

Měsíční agentura se rozhodla věnovat českému hlavnímu městu 405 hektarů pozemků na Měsíci. Je to více než čtyři milióny čtverečních metrů. Na přirozeném satelitu Země tak bude taková malá Praha, řekl tiskový atašé ambasády Filip Rajchart. Zástupci ambasády nyní hledají vhodný termín pro předání certifikátu o vlastnictví pozemků pražskému primátorovi Pavlu Bémovi.

Foto: Měsíční agentura, ČTK

Měsíční Prahu, nebo přesněji její katastr, bude možné pozorovat večer na měsíčním disku mezi 30. a 40. poledníkem a 20. a 30. rovnoběžkou. Nachází se v místech označovaném astronomy jako Moře mokřin.

Článek

Měsíční Prahu, nebo přesněji její katastr, bude možné pozorovat večer na měsíčním disku mezi 30. a 40. poledníkem a 20. a 30. rovnoběžkou. Nachází se v místech označovaném astronomy jako Moře mokřin. Příští osadníci ale nemusejí mít podle Rajcharta obavy, protože na Měsíci žádná voda, alespoň v tekutém stavu, není.

Pozemky na Měsíci si podle poslední statistiky, kterou má měsíční ambasáda k dispozici, zakoupilo už více než 15 000 Čechů a kolem 3500 Slováků. K největším zájemcům patří Britové. Zakoupili jich už na 300 000. Ze zemí Evropské unie rozhodně suverénně vedou, tvrdí Rajchart.

Při nákupu obdrží každý majitel list vlastnictví, Měsíční ústavu a mapu Měsíce s přesným zakreslením místa zakoupeného pozemku. Ambasáda má pro kupující také připraveny měsíční suvenýry a pas občana Lunární republiky.

Pozemky na Měsíci si už pořídilo více než osm miliónů obyvatel "modré planety". Jsou mezi nimi i bývalí američtí prezidenti Ronald Reagan, George Bush a Jimmy Carter či herci Tom Cruise, Clint Eastwood a Nicole Kidmanová. Pozadu nezůstávají ani české celebrity. K vlastníkům měsíčních pozemků se zařadili herec Pavel Trávníček, spisovatel Ondřej Neff, zpěvák Ivan Mládek, ale i politikové jako pražský primátor Bém, jeho náměstek Petr Hulinský a šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Nevadský podnikatel Denis Hope totiž nalezl "díru" v Kosmické dohodě OSN, která zakazuje jednotlivým státům cokoliv ve vesmíru vlastnit, ale o fyzických osobách se nezmiňuje. Hope toho využil, založil v roce 1980 americkou společnost The Lunar Embassy a prohlásil se majitelem Měsíce. Parcely na něm rozprodává a licence na Lunární ambasády poskytuje dále do světa. Právníci však varují, že nákup parcely v kosmu není tak jistou investicí, jak se ambasadoři snaží prezentovat. Na otázku, komu vlastně vesmírná tělesa patří, ale nemají experti jasnou odpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám