Hlavní obsah

Herečka Claudia Cardinalová slaví sedmdesátiny

– La Goulette, Tunisko

Claudia Cardinalová, jedna z nejzářivějších hvězd filmového plátna, italská herečka tuniského původu, slaví 15. dubna úctyhodné sedmdesáté narozeniny. Zahrála si ve sto padesáti filmech, v nichž byly role většinou psány přímo pro ni.

Foto: Profimedia.cz

Claudia Cardinalová

Článek

Hrála s hvězdami, jako jsou Jean-Paul Belmondo (Majetek, Cartouche), Alain Delon (Gepard), Peter Sellers (Růžový panter), Marcello Mastroianni (8 1/2, Kůže, Jindřich IV.), Franco Nero (Den sovy, Salamandr).

Na mnoha dalších výborných filmech spolupracovala s režisérskými osobnostmi typu Luchina Viscontiho či Frederika Felliniho. Za své filmy nasbírala řadu ocenění, v roce 1993 Zlatého benátského lva za celoživotní dílo a v roce 1996 francouzského Césara.

Foto: ČTK

Claudia Cardinalová

.: Claudia Cardinalová si zahrála ve sto padesáti filmech.

FOTO: ČTK

Cardinalová se narodila v Tunisu sicilskému Italovi a Francouzce. Vyrůstala se třemi sourozenci mezi arabskými dětmi, vystudovala lyceum a v devatenácti vyhrála místní soutěž o královnu krásy. To jí otevřelo cestu před filmové kamery.

Na benátském festivalu se seznámila s producentem Frankem Cristaldim, jenž z ní vytvořil hvězdu a na několik let i svou životní partnerku. Jejím filmovým debutem byl v roce 1956 tuniský snímek Zlaté řetězy, v řadě dalších filmů si zahrála epizodní role. Zanedlouho se však stala hvězdou první velikosti.

Po šedesátce poprvé stanula na divadelním jevišti - v roce 2000 debutovala na jedné z pařížských scén ve hře Benátčanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám