Hlavní obsah

V anglické Cambridgi nalezli ztracené Darwinovo vejce

– Cambridge

Sbírka ptačích vajec z jedné výpravy Charlese Darwina do Jižní Ameriky podle historických záznamů obsahovala pouhých šestnáct exemplářů, z nichž se navíc dodneška nezachoval jediný exemplář. Tedy to se dosud obecně mínilo, ale v anglické Cambridgi teď předčasně oslavili velikonoční hledání vajíček, když v archívu tamní univerzity nalezli jeden exemplář ze sbírky významného evolučního biologa.

Článek

Tmavá nakřápnutá skořápka patří uruguayskému druhu tinamy. Vajíčko Darwin sebral z hnízda tinamy, vzácného menšího ptáka z řádu běžců, kam patří pštros, nandu či emu. Skořápka je jednou z šestnácti, které biolog posbíral během své vědecké cesty v letech 1831 až 1836.

Objev učinila bioložka Liz Wettonová ze Zoologického muzea v Cambridge po revizi sbírek. Vážné poškození skořápky přitom způsobil sám Darwin, když ji umístil do příliš malé krabičky. Wettonová chodila do muzea dobrovolně posledních deset let. Každý týden tu třídila sbírky ptačích vajec a vytvářela pro ně nový katalog.

Sama bioložka si neuvědomila, co objev Darwinovy skořápky znamená. Její poznámku, že vajíčko do sbírek poslal slavný biolog, objevil později šéf sbírek Mathew Lowe.

Existuje důkaz, že ho rozbil Darwin

„V této sbírce máme spoustu historických pokladů. Liz tak nemohla tušit, že učinila nový objev. Ale objevit tento vzorek zrovna k dvoustému výročí Darwinova narození je velmi výjimečné. Navíc je úžasné, že skořápku rozbil přímo sám Darwin,“ uvedl Lowe pro britský Daily Telegraph.

O tom, že vajíčko poškodil sám Darwin, svědčí poznámka profesora Alfreda Newtona. V ní se píše: „Jedno vejce mi bylo doručeno Frankem Darwinem, jehož tak instruoval jeho otec, který tvrdí, že vejce našel v uruguayském Maldonado a že náleží tinamě. Ten skvělý muž ho ale umístil do příliš malé krabičky a kvůli tomu je v tomto nešťastném stavu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám