Hlavní obsah

Na Filipínách vylovili unikátního žraloka. Poté ho snědli

Novinky, Jakub Kynčl
Donsol

To, co udělali rybáři na Filipínách je nejen obrovská bezohlednost k přírodě, ale zároveň také velmi smutná událost. Tamější rybáři vylovili z moře žraloka velkoústého, který je opravdovým unikátem, zabili ho a prodali na jídlo. Šlo přitom o teprve jednačtyřicátého žraloka tohoto druhu, kterého kdy lidské oko zahlédlo.

Foto: Profimedia.cz

Žralok velkoústý

Článek

Čtyřmetrového žraloka vážícího půl tuny spatřili náhodou rybáři, kteří mířili na lov makrel nedaleko pobřeží v oblasti Donsol. Zástupce ochránců přírody uvedl, že byl žralok uloven a jeho maso uvařeno s kokosovým mlékem, což je místní specialita. To, že je žralok přísně chráněný pravděpodobně i věděli, ale nic to na jejich činu nezměnilo.

Ač to působí ironicky, tak pobřežní město Donsol si získalo celosvětově velmi dobrou reputaci právě kvůi ochraně podomořského života. Místní rybáři se nechali nedávno přesvědčit, aby přestali lovit žraloka obrovského, který se v místních vodách často živí. Město o sobě samo říká, že je hlavním městem žraloka obrovského a také jeho příjmy plynou ze značné části z podmořského turismu.

Ohrožený žralok velkoústý je pro vědu poměrně čerstvý objev. První exemplář byl odchycen na Havaji v roce 1976. Ve vodách okolo Filipín jich zatím bylo spatřeno jen osm. Spatřeni byli dále u Kalifornie, Brazílie, Mexika, Jižní Afriky a Austrálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám