Hlavní obsah

V Ugandě objevili skupinu lidí imunních vůči viru HIV

– Kampala

Lékaři v africké Ugandě objevili skupinku lidí, kterou virus HIV obchází i v případě, že mají pohlavní styk s nakaženými osobami. Tito jedinci jsou vůči smrtelnému a vysoce nakažlivému viru imunní. Studium jejich imunitního systému by vědci mohli využít při vývoji vakcíny.

Foto: Profimedia.cz

HIV je v Ugandě obrovský problém

Článek

O rezistenci určitých jedinců v ugandské populaci světové odborníky informoval imunolog Pontiano Kaleebu z Kampaly. Podle jeho výzkumů mají dotyční jedinci zvláštní bílé krvinky, které se začnou v jejich těle tvořit tehdy, když do krve pronikne virus HIV. Tyto krvinky pak virus zničí. A lidéi jsou HIV negativní i po infikování virem, což prokázaly i ty nejpřesnější testovací techniky.

„Sledujeme jisté reakce imunity, ale ještě je příliš brzy na to, abychom viděli, zda mají tyto reakce nějaký význam. Takoví lidé jsou ovšem předmětem zájmu mnoha vědců po celém světě,“ tvrdí doktor Kaleebu.

V Kampale teď sledují 70 smíšených párů, které spolu souloží bez ochrany. Jeden z partnerů je HIV pozitivní, ale druhý se ani po roce nechráněného sexu nenakazil, protože je imunní.

Varuje před přehnaným optimismem

Pětiletý výzkum sponzorovaný OSN končí v roce 2010, pak se rozhodne, zda o nějaké odolnosti vůči HIV lze vůbec hovořit. "I přes počáteční jasné znaky imunity a odolnosti vůči viru HIV budeme moci zveřejnit výsledky mající skutečnou hodnotu až na konci celé studie," uvedl Kaleebu.

Zároveň také varoval, že vůči viru HIV není zcela jistě odolná naprostá většina lidí, a tak by si Uganďané neměli začít myslet, že když je zdánlivě odolný jejich soused, že budou i oni.

"Musíme si vyjasnit, že imunita cůči HIV není obvyklá věc. To, že jste HIV negativní a váš partner je HIV pozitivní neznamená, že se nemůžete nakazit za několik let, pokud se při sexu nebudete chránit," dodal Kaleebu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám