Hlavní obsah

Michelle Obamová po návštěvě Starého Města sama opustila Prahu

– Praha • Aktualizováno

První dáma Spojených států Michelle Obamová se návštěvou Starého Města v Praze s Českou republikou rozloučila. Na prohlídku židovské čtvrti měla asi hodinu a poté z Hradu spolu s doprovodem z Bílého domu odcestovala na ruzyňské letiště. Její manžel pozdě odpoledne odletí do Turecka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Livie Klausová provedla Michelle Obamovou svatovítskou katedrálou.

Článek

Michelle Obamová v v Pinkasově synagoze uctila památku 80 tisíc českých a moravských Židů, kteří se stali oběťmi holocaustu.

"Michelle Obamová se o navštívené památky a jejich historii velmi zajímala a kladla nám mnoho dotazů," řekla ČTK kurátorka Židovského muzea v Praze Michaela Sidenbergová, která americkou první dámu provázela. Z Pinkasovy synagogy pokračovala tradiční cestou na Starý židovský hřbitov. Zastavila se u nejstaršího náhrobku učence Avigdora Kary či významného mecenáše Mordechaje Maisla. Na hrob rabiho Löwa položila podle tradice kvitl, malý stočený papírek se svým vlastním přáním. "Měla ho předem promyšlené a učinila tak s velkou nadějí," uvedla Sidenbergová.

Prohlídku zakončila v jedné z nejstarších evropských synagog, Staronové synagoze, která se stále užívá k bohoslužebným účelům. Při vstupu ji uvítal ji rabín Karol Sidon. Ve Washingtonu, kam se v neděli Obamová vrací zvlášť bez svého muže, bude mít na synagogu památku. Od předsedy Židovské obce v Praze Františka Bányaie dostala totiž pamětní medaili k jejímu sedmistému výročí. Odnesla si také speciální pohár na víno z broušeného skla a knihy o dětských kresbách a poesii z Terezína a knihu Hanin kufřík.

Americký židovský týdeník online Forward loni za předvolební kampaně jejího muže napsal, že zatímco Barack Obama bojuje o židovské voličské hlasy, ukázalo se, že Michelle má přes svého dědečka z otcovy strany vzdáleného bratrance, který je prominentním černošským rabínem.

Obamová má smysl pro humor, říká Klausová

Manželka českého prezidenta Livia Klausová ještě před prohlídkou Starého Města ukázala Obamové na Hradě svatovítskou katedrálu a baziliku svatého Jiří, kde si obě první dámy poslechly krátký koncert dětí z hudební školy Jana Deyla pro zrakově postižené.

Foto: Michaela Říhová, Právo

První dámy si užívaly vlastní program v prostorách Pražského hradu.

:. První dámy si užívaly vlastní program v prostorách Pražského hradu.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Obamová si poté s dětmi krátce popovídala. Klausová novinářům řekla, že americká první dáma je velmi příjemná a sympatická a že má smysl pro humor, což podle Klausové vždy zjednodušuje návštěvu.

Manželka českého prezidenta se svěřila, že Obamové věnovala české sklo od firmy Moser, na oplátku prý dostala vázičku. Naopak Michellin manžel dostal od Václava Klause knihu o Pražském hradě a sám na oplátku Klausovi daroval bustu jednoho z bývalých amerických prezidentů. O čí sošku jde, však Hrad neoznámil. Obamovi dárky dostali také od Mirka Toplánka. Ten americkému prezidentovi věnoval hodinky značky Prim a jeho ženě brož z českých granátů.

Obamová při návštěvě Hradu působila klidným a příjemným dojmem. Na dotaz, jak se má, odpověděla novinářům, že skvěle.

Obamová potvrdila vkus

Pověst módní symbolu potvrdila první dáma Spojených států Michelle Obamová i v Praze. Vsadila na jednoduchou černobílou variaci, které nechyběl důvtip. Na Pražském hradě, kam doprovodila svého chotě Baracka, se objevila v černé sukni značky Michael Kors, k ní si oblékla bílou, páskem přepásanou halenku od Moschina, jíž vévodila velká mašle. Model doplnila dlouhým černým svetrem od Azzedine Alaia. Později, kdy už bylo tepleji, jej pětačtyřicetiletá úspěšná právnička vyměnila za kratší vestu. Údajně kvůli pražské dlažbě si pro den v metropoli obula lakované balerínky.

Jako módní symbol Ameriky proslula již během předvolební kampaně svého muže. Bývá přirovnávána k Jacqueline Kennedyové. Vkus 182 centimetrů vysoké Michelle ocenily časopisy Vanity Fair či People. Objevila se také na titulní straně prestižního magazínu Vogue, což se z prvních dam stalo jen Hillary Clintonové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám