Hlavní obsah

Prohra oblíbeného sportovního týmu může člověku způsobit infarkt

Los Angeles

Zpráva amerických vědců nemohla do České republiky dorazit v příhodnější dobu. Přestože se studie týká spíše fanoušků na klubové úrovni, ti, kterým ve středu bilo české srdíčko více než silně, si také prožili pořádně krušné chvilky s hořkým závěrem. A pokud to neodnesli na zdraví, mohou svým způsobem mluvit o štěstí.

Foto: Volfík René, ČTK

Fanoušci české reprezentace si ve středu prožili své.

Článek

Pro fotbalové či hokejové týmy je podpora skalních fanoušků nezbytná. Nikdo totiž nedokáže vyburcovat k výkonu tak jako hřmící tribuna plná nadšených fandů. Jenže i když je na obou stranách podpora úžasná, jeden ze soupeřů prohraje. A fandové pak takovou situaci znají a nezřídka ji označují za infarktovou.

Podle kalifornských odborníků může prohra oblíbeného týmu u fanatických nadšenců skutečně ucpání koronárních cév srdce způsobit.

"Emocionální stres z prohry nebo intenzita hry v prestižní soutěži může způsobit totální kardiovaskulární smrt,“ uvedl profesor Robert Kloner z University of Southern California.

"Naopak výhra v méně napjaté hře může mít na mortalitu a kondici srdce prospěšný vliv,“ dodal kardiolog Kloner.

Před zápasem raději k lékaři

Podle Klonera by každý člověk s chorobami srdce či podezřením na kardiovaskulární obtíže měl navštívit před velkým zápasem svého týmu lékaře a konzultovat s ním svůj stav. Pomoci totiž mohou například beta-blokátory, aspirin či léky na úzkost, ale také psychoterapie a relaxace s hlubokým dýcháním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám