Hlavní obsah

Pětice nejúspěšnějších aprílů v historii, kterým lidé uvěřili

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Každým rokem se po světě vyrojí obrovské množství aprílových žertíků. Některé z nich byly tak dokonalé, že si je lidé pamatují ještě roky poté. Vybrali jsme pět takových vtípků, kterými média zmátla obrovské množství lidí.

Článek

Létající tučňáci - BBC - 2008

Nejčerstvějším vtípkem z let uplynulých se pobavily stovky tisíc lidí, zatímco ostatní nepostřehli nic divného, neuvědomili si, že tučňáci létat opravdu neumí. BBC ve svém pořadu Miracles of Evolution (Zázraky vývoje) informovala o tom, že kameramani objevili na ostrově Krále Jiřího, nacházejícím se přes tisíc kilometrů na jih od Falkland, tučňáky, kteří létají za teplem.

Pořad uváděla legenda skupiny Monty Pythonů Terry Jones slovy: "Celé dny jsme tučňáky filmovali a vůbec jsme netušili, co se stane. Výrazně se zhoršilo počasí, a oni místo toho, aby udělali klasickou velkou skupinku a zahřívali se navzájem, vzletěli a odletěli do Amazonského deštného pralesa za zimním sluníčkem."

Neexistující republika - deník The Guardian - 1977

Na apríla roku 1977 vyrukoval deník Guardian se speciální sedmistránkovou přílohou věnovanou malé republice San Serriffe, skládající se z několika malých ostrůvků. Republika se měla rozkládat v Indickém oceánu.

Série článků popisující republiku zeměpisně, ale i z kulturního hlediska rozpoutala obrovskou diskuzi o fiktivním národu. V redakci Guardianu se dočkali stovek telefonátů od čtenářů, kteří hledali další informace o tom, kde se destinace na jejich vysněnou dovolenou přesně nachází.

Big Ben bude mít digitálky - BBC - 1980

Roku 1980 informovalo radio BBC o tom, že ručičkové hodiny na světoznámém londýnském zvonu Big Ben budou nahrazeny digitálními, aby Londýn držel krok s dobou. Oznámení vyvolalo u posluchačů obrovskou odezvu, naprostá většina z nich byla navrhovanou změnou šokována a rozezlena.

Hamburgery pro leváky - USA Today/Burger King - 1998

Před jedenácti lety přišel fast food restaurant Burger King s celostránkovou reklamou v deníku USA Today, která oznamovala představení Levorukého Whopperu, což je v Burger Kingu typ populárního burgeru. Sendvič měl být speciálně navržen pro 32 miliónů leváků v USA.

Na reklamě stálo, že burger obsahuje stejné ingredience jako ten klasický, ale všechny otočené o 180 stupňů tak, aby si i leváci mohli užít své oblíbené jídlo jako pravorucí lidé. Tisíce lidí se na žert chytily a ještě několik dní po aprílu v restauraci specifikovaly, zda si přejí verzi burgeru pro praváky či pro leváky.

Demontování Eiffelovky - Le Parisien - 1986

Pořádně drsný vtípek si pro své čtenáře připravil v roce 1986 francouzský deník Le Parisien. Ten informoval o tom, že byla podepsána dohoda umožňující rozmontování slavné Eiffelovy věže a následné využití její konstrukce pro stavbu evropského zábavního parku Disneyland.

Anketa

Který z žertů se vám líbil nejvíce?
Létající tučňáci
16,7 %
Neexistující republika
34,3 %
Big Ben bude mít digitálky
11,2 %
Hamburgery pro leváky
31,1 %
Demontování Eiffelovky
6,7 %
Celkem hlasovalo 11308 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám