Hlavní obsah

Američan z Los Angeles má absolutní paměť

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Televizní producent Bob Petrella (58) si pamatuje až polovinu dní svého života ve zcela šokujících detailech. Hypertymézie je stav, který označuje obrovsky rozvinutou paměť. O tom, co jeho stav vlastně znamená, se dozvěděl až před rokem, kdy se zapsal na kalifornské univerzitě na přednášky pojednávající o paměti.

Foto: Profimedia.cz

Mozek je pro vědce v některých ohledech zatím stále velkou neznámou. Ilustrační obrázek

Článek

Super autobiografická paměť, tak se dá nejjednodušeji označit to, čím disponuje 58letý Bob Petrella. Vědci stále ještě nemají ani ponětí, jak tento stav u člověka vzniká.

Petrella si vybavuje téměř každou konverzaci, kterou vedl za posledních 53 let, což je jak sám přiznává tak trochu neštěstí. Svůj "talent" objevil už na základní škole, kde všemi testy procházel bez toho, aniž by si něco musel doma opakovat a učit se.

Telefonní čísla má v hlavě

"Vždy jsem měl úžasnou paměť, ale nikdy jsem to nikomu nevnucoval a nesnažil se dělat si nějakou reklamu. Pamatuju si to, co mě zajímá. Ať už to jsou sportovní zápasy, historická nebo politická data a nebo prostě jen příjemné dny z minulosti," uvedl Američan.

"Jednou z výhod mého stavu je to, že si pamatuji telefonní čísla úplně na všechny lidi okolo sebe. Přesně 24. září 2006 jsem ztratil svůj mobilní telefon, což je chvíle, kdy většina lidí panikaří. Já byl ale relativně v pohodě. V telefonu jsem neměl uložená žádná telefonní čísla, všechna je mám totiž v hlavě," dodal Petrella.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám