Hlavní obsah

Čtvrtá nejmenší země světa zmizí do roku 2040 pod mořskou hladinou

Ostrov Tuvalu, tropický ráj kýčovitých barev, mizí ve vodách Tichého oceánu. Kvůli globálnímu oteplování stoupá hladina světových moří a právě ostrůvek s více než 12 tisíci obyvatel se stane asi první obětí hladové oceánské modři. Hladina se zvyšuje natolik, že povrch ostrova brzy zmizí pod ní a stane se novým podmořským útesem. Nejvyšší bod ostrova se tyčí necelé čtyři metry nad mořem.

Článek

„Dávejte pozor. Dobrá loď Tuvalu jde ke dnu. Ano pane. Je to jistější než fakt, že slunce ráno vyjde nad mořem,“ tvrdí tuvalský námořník John Lakopo, jenž sleduje zmenšující se plochu ostrova a vzrůstající hladinu moře téměř každý měsíc.

Obyvatelé ostrova jsou prvními skutečnými oběťmi oteplování planety. Zvláště děti to pocítí v nedaleké budoucnosti, jednoho dne budou moci na Tuvalu pouze vzpomínat či za ním budou muset pod hladinu oceánu.

Tuvalu je po Vatikánu, Monaku a Nauru čtvrtou nejmenší zemí světa. Zatímco prvně jmenovaným zřejmě nic podobného nikdy hrozit nebude, ostrůvek na půli cesty mezi Havají a Novým Zélandem zanikne již v příštích desítkách let.

Podle shovívavější předpovědi bude Tuvalu existovat ještě třicet let, ovšem terorizováno vodními bouřemi a obřími vlnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám