Hlavní obsah

Vědci přišli na to, proč si lidé snáz než dobré vtipy pamatují ty špatné

Novinky, Jakub Kynčl, Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maryland

Kolikrát jste se už setkali s problémem, že jste se snažili vybavit si nějaký skvělý vtip, a ono to ani trochu nešlo? Na nějaký hloupý vtip jste si pravděpodobně vzpomněli vždy, ty dobré se ale pamatují o poznání hůře. Alespoň k tomu došel tým vědců a psychologů z univerzity v americkém Marylandu.

Foto: Profimedia.cz

Dobrý žert si člověk zapamatuje poměrně obtížně.

Článek

Ty úplně nejlepší vtipy většinou mívají netypickou dějovou linii. Právě to je dělá vtipnější, ale zároveň obtížněji zapamatovatelné. Finální zvrat či překvapení je většinou velmi výrazné, a tak si ho člověk často dobře pamatuje, ale po nějaké době zapomene první část vtipu, která zajímavé zápletce předcházela.

Kvalitní vtipy jsou tak v kontrastu k obyčejným a omšelým vtipům, které jsou tak předvídatelné, že lidskému mozku nedělá problém si je vybavit. "To, co dělá vtip úspěšným, je zároveň i to, co ho dělá obtížněji zapamatovatelným," zhodnotil výsledky zkoumání profesor psychologie z marylandské univerzity Robert Provine.

Dobrý vtip je opakem dobré písně

"Když vám někdo začne povídat soupis květin, jako například: růže, tulipány, sněženky, orchideje, cihly..., budete si to pamatovat, jelikož to bylo nečekané. Budete si však pamatovat slovo 'cihly', jen těžko si zapamatujete správné pořadí ostatních květin," uvedl Robert Provine.

Dobrý vtip je pravý opak k dobré písni. Ta musí obsahovat lehce zapamatovatelný rytmus. Precizní žert se pozná často jednoduše tak, že si ho jen málokdo zapamatuje přesně," dodal Provine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám