Hlavní obsah

Delfíni vyfukují kruhové bubliny jako kuřáci kroužky

Novinky, Jakub Kynčl
NEW YORK

Kdo někdy kouřil a snažil se z vyfouknutého dýmu vytvořit kroužek ví, že to není úplně jednoduché. Delfíni v mořském světě v New Yorku se to ale naučili bez problémů a úplně sami. Ze vzduchu, vytlačeného z nozder, trhnutím hlavy vykouzlí bublinu ve tvaru stříbrného kruhu. Podle personálu to delfíni dělají pro svou zábavu - než by bublinu přenechali svému parťákovi, raději ji snědí.

Článek

Před několika měsíci si pracovníci mořského akvária všimli, že se skupina delfínů skákavých naučila vypouštět vzduch ze svých nozder a špičkou svého čumáku vytvářet jakousi prstencovou bublinu. Pomocí této části těla pak bublinu roztáčejí, mění její tvar a hrají si s ní.

Delfíni jsou opravdu vynalézaví, a tak mnohdy po chvíli do větší bubliny jakoby kousnou a tím vytvoří menší bublinu. Odborníci se domnívají, že delfíni tvoří tyto bubliny záměrně a pouze pro zábavu.

Během této hry se krásně ukázala zlomyslnost a sobeckost delfínů. Když chce jeden delfín druhému bublinu "přebrat", tak ji první delfín často raději sní, než aby nechal toho druhého si s ní hrát. Tvorbě těchto bublin napomáhají optimální tlakové podmínky u dna v tzv. Delfíní jeskyni, kde je vyšší tlak než těsně pod hladinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám