Hlavní obsah

Dvojice ostravských horníků poleze na Everest přímo ze šachty

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Pokořit nejvyšší horu světa Mount Everest, ale zdolat přitom výšku 9698 metrů, chtějí dva havíři z Ostravska, sedmačtyřicetiletý Věslav Chrzaszcz ze Stonavy a o osm let starší Milan Pěgřímek z Těrlicka. Místo startu jejich expedice nazvané Fárání na Everest je skutečně unikátní, v pátek se jím totiž stane Důl Paskov v hloubce 850 metrů pod hladinou moře.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dvojice ostravských horníků - horolezců Věslav Chrzaszcz a Milan Pěgřímek, kteří se chystají na Mount Everest.

Článek

Chrzaszcz s Pěgřímkem už mají za sebou jednu osmitisícovku, v říjnu 2005 vylezli na Shisha Pangmu (8043 metrů nad mořem). Zdolali ji ale běžným způsobem, což se o výstupu, který zahájí tento týden, rozhodně říct nedá.

Pouť na Mount Everest zahájí v 1156 metrů hluboké jámě. Tu mají zdolat po 142 osmimetrových žebřících, které jsou zavěšeny pod úhlem 70 stupňů. „Je to recese, protože nevím, kdo by šel na nějakou osmitisícovku a začínal, tam kde my. A pokud se dostaneme na vrchol, tak můžeme jako jediní na světě říct, že náš Everest měří skoro deset tisíc metrů,“ popsal Pěgřímek s tím, že nápad slézt nejvyšší horu světa z šachty vznikl v hlavách obou amatérských horolezců někde u piva.

„Jsme rádi, že nám OKD umožní náš cíl a sen splnit,“ poznamenal na adresu zaměstnavatele.

Cesta dolů bude těžší

Na vrchol půjdou oba amatérští horolezci přes severovýchodní hřeben. Po pátečním zdolání těžební jámy zamíří dvojice na letiště do Vídně, odkud vyrazí 27. března přes Londýn a Dillí do nepálského Káthmándú. „Tam budeme mít asi pět dní na nákup některých potravin, paliva a zajištění některých technických záležitostí,“ řekl Chrzaszcz. Expedice je dohromady přijde na 750 tisíc korun. Návrat mají naplánovaný na 8. června.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na zdar expedice Fárání na Everest si Věslav Chrzaszcz (vlevo) a Milan Pěgřímek připili takzvanou hornickou vlajkou.

Na zdar expedice Fárání na Everest si Věslav Chrzaszcz (vlevo) a Milan Pěgřímek připili takzvanou hornickou vlajkou.

FOTO: Pavel Karban, Právo

Výstup horníci absolvují bez nosičů a kyslíkových přístrojů. Základní tábor plánují rozbít ve výšce 5200 metrů nad mořem, kde se také aklimatizují. „Původně jsme uvažovali o vybudování pouze tří táborů, ale nakonec jsme se rozhodli pro čtyři. Ten poslední budeme mít ve výšce osm tisíc tři sta metrů. A z něho půjdeme na vrchol,“ zmínil se Pěgřímek.

Pokud půjde vše podle plánů, vrchol Mount Everestu by Chrzaszcz s Pěgřímkem měli mít za sebou kolem 20. května. „To je ale pouze půlka všeho, horší část nás čeká cestou dolů.“ Podle statistiky se totiž 80 procent neštěstí stává při sestupu.

„Člověk je unavený a když se neudrží koncentrace, je zle,“ naznačil Chrzaszcz. On i druhý horolezec proto nechtějí „honit“ úspěch za každou cenu. „Chceme se vrátit ve zdraví domů,“ shodují se. K tomu by jim měly pomoci i talismany od rodin, které budou součástí povinné výbavy.

„Já sebou vozím už od devadesátého pátého modrého slona cestovatele,“ prozradil Chrzaszcz, zatímco se jeho kolega Pěgřímek pochlubil malým plyšovým psem, kterého dostal od vnučky.

Tibet je zatím uzavřen

Před několika dny se objevila informace, že Čína uzavřela cesty do Tibetu. Chrzaszcz s Pěgřímkem ale věří, že nebudou muset vymýšlet náhradní trasu. „Co víme, tak prvního, nejpozději třetího dubna bude Tibet otevřený,“ řekl Chrzaszcz, který si prý informace ověřoval přímo na čínské ambasádě.

Kromě Chrzaszcze s Pěgřímkem chce na jaře Mount Everest vysoký 8848 metrů zdolat také čtveřice horolezců z Nového Jičína. Na vrchol ale zamíří obtížnější severní stěnou z Tibetu. Do Himálaje se na konci března chystá i frýdecko-místecký horolezec Libor Uher.

Reklama

Výběr článků

Načítám