Hlavní obsah

V Ostravě preparují slonici

Novinky, Korzo
OSTRAVA

Preparaci slonice pro Národní muzeum v Praze pokládá Miloš Malucha z Ostravy, který bezesporu patří mezi preparátorskou špičku v republice, za své pravděpodobně životní dílo. "Slon se naposledy v Evropě preparoval před dvaceti lety v Rakousku. Teď se do této náročné práce pouštíme v Ostravě," řekl Korzu Malucha.

Článek

"Kůži jsme získali z královédvorské zoo, kde uhynula slonice Seta. Kůže se stáhne, vyčiní, ořeže, a zkouší se na polyuretanovém modelu, který jsme také museli náležitě upravit. Zkoušek je několik. Pak se vše sešije, dobarví. Výhledově by mohlo být dílo hotovo v listopadu," vysvětlil.

K preparátorské práci se Miloš Malucha dostal vlastně náhodou. Začínal v ostravské zoo, kde zkusil preparovat lebku uhynulého zvířete. Práce se mu dařila, a tak byl poslán na školení. V období totality byl dokonce přizván svými ruskými kolegy k preparaci mamuta, kterého vytáhli z ledovce. Tehdy se ovšem z legislativních důvodů do Ruska nedostal. "V současné době k nám do dílny putuje zásilka z Tanzanie, v níž jsou antilopy, lvi, krokodýli, buvoli. Máme práci na celý příští rok," pochlubil se Miloš Malucha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám