Hlavní obsah

Třináctka má špatnou pověst kvůli Jidášovi

Třináctka je pro většinu lidí euroamerické civilizace smolné číslo a pátek 13. smolným dnem. Podle serveru LiveScience.com byla takto třináctka nejspíš ocejchována až s nástupem křesťanství, protože Jidáš jako 13. apoštol zradil Ježíše Nazaratského. Co se ještě ví o třináctce a strachu z ní?

Foto: Foto archiv , Právo

Leonardova freska Poslední večeře Páně. Třináctý apoštol Krista zradil a od té doby se s touto číslovkou táhne špatná pověst.

Článek

1. Strach z pátku 13. — vědecky se neodůvodněný a přesto velice rozšířený strach z pátku 13. nazývá paraskavedekatriafobie nebo také friggatriskaidekafobie. Samostatně je znám strach z čísla 13 (bez pátku) jako triskaidekafobie.

2. Některé nemocnice nemají pro jistotu pokoj číslo 13 a podobně v některých mrakodrapech chybí 13. patro a na některých letištích nenajdete Gate 13.

3. Americký president Franklin D. Roosevelt odmítal cestovat 13tý den kteréhokoli měsíce a nikdy nehostil 13 hostů. Napoleon a prezident Herbert Hoover se třináctky také silně obávali.

4. Spisovatel Mark Twain byl jednou 13. hostem na večeři. Přítel ho varoval, aby tam nechodil, protože mu to přinese smůlu. A měl pravdu. Jak mu Twain potvrdil, připraveno bylo pouze dvanáct porcí a ne něj nezbylo. Některé vybrané pařížské restaurace problém s nebezpečným počtem hostí řeší tím, že si 14. hosta mohou objednat.

5. Třináctka je přitom tak trochu ve stínu dvanáctky, která dominuje jako počet mnoha jevů kolem nás: 12 měsíců v roce, 12 bohů na Olympu, 12 Herkulových ukolů, 12 kmenů Izraele, 12 dní svátků vánočních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám