Hlavní obsah

Jednooký filmař natočí dokument kamerou v očním důlku

Novinky, Jakub Kynčl
OTTAWA

Kanadský režisér Rob Spence přišel s velmi neotřelým nápadem. Vzhledem k tomu, že místo jednoho oka má oční protézu, řekl si, že by nebylo špatné dát nevyužitému prostoru v očním důlku nějaký vyšší smysl. Na oční protézu si tedy nechává umístit speciální bezdrátovou kameru, která bude natáčet z opravdu lidského pohledu.

Článek

Šestatřicetiletý filmař je svým nápadem doslova nadšený. Líbí se mu, že bude moci natáčet film, ať bude na jakémkoliv místě, a to pouhým pohybem oka.

"Když ztratíte oko a máte díru v hlavě, proč si ji aspoň nezaplnit kamerou," okomentoval svůj stav poněkud drsně Spence.

Kamera nebude propojena se Spencovým mozkem, a tak mu zdravé oko určitě nenahradí. Přesto se filmař stane v jistém smyslu kyborgem. Vše co uvidí, bude nahráno.

Foto: Yves Herman, Reuters

Rob Spence se speciální kamerou

:. Rob Spence se speciální kamerou

FOTO: Yves Herman, Reuters

Spence si však uvědomuje, že ho teď budou lidé vnímat trochu jinak. Oko je výkladní skříní člověka a není běžné, že v něm má někdo zabudouvanou kameru.

Spence ztratil zrak v jednom oku, když mu bylo 13 let. Během návštěvy Irska si hrál s otcovou zbraní. Chtěl si vystřelit jen tak do hnoje, zbraň však držel špatně a po výstřelu mu způsobila v oku vážná zranění. Časem na něj zcela přestal vidět a před třemi lety mu ho lékaři vyoperovali. Duše filmaře se v něm však neztratila, nechal si natočit i celou operaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám