Hlavní obsah

Kontroverzní hvězdě britských reality show zbývají jen týdny života

Novinky, ČTK, Vladimír Michna, SkyNews
LONDÝN

Sedmadvacetiletá bývalá zubní asistentka Jade Goodyová je nejvyhledávanější osobností bulvárních plátků, ale i seriózních novin na britských ostrovech. Proslavila se účastí v reality show, kde si vydělala peníze, ale také se stala terčem hanby. Pozornost snad všech Britů však přitáhla v poslední době zejména svým bojem s rakovinou.

Článek

Goodyová je na titulních stranách britského tisku prakticky každý den, televize ji stále žádají o interview a mluví o ní i premiér Gordon Brown.

Ministr spravedlnosti Jack Straw dokonce zmírnil trest jejímu snoubenci Jacku Tweedovi, který si odpykává za napadení chlapce golfovou holí, aby se mohl s Goodyovou oženit a strávit s ní svatební noc.

Tweedy mohl zůstat se svou novomanželkou další den po svatbě do tří hodin odpoledne, rozhodl ministr Straw.

V případě Goodyové se téma, o kterém píší bulvární listy, sblížilo s častými komentáři v seriózních novinách. O Goodyové píší například i Timesy nebo The Guardian.

:. Jade Goodyová se nechává fotit při chemoterapii bez paruky. foto: ČTK/AP

Goodyová byla asistentkou u zubaře až do roku 2002, kdy na sebe upozornila v reality show Big Brother 3. Skončila až čtvrtá, diváci se jí smáli kvůli udivující nevědomosti a hloupým výrokům. Stejné listy, které se nyní rozlítostňují nad jejím údělem, jí přezdívaly i kvůli vzhledu Miss Piggy (Prasátko).

Přesto veřejnost fascinovala a za pomoci šikovného marketingu se stala s přehledem nejznámější účastnicí britských reality show. Před dvěma lety ale zažila před kamerami pád - tentokrát v Celebrity Big Brother, kde napadala a rasisticky zesměšňovala indickou herečku Shilpu Shettyovou. Diváci ji brzy v hlasování poslali domů a pro bulvár se stala "tváří rasismu".

Uvedla vlastní parfém a vydala životopisy

Tato epizoda jí však přinesla současně ještě větší slávu. Uvedla na trh dokonce vlastní parfém, vydala další životopisy, knížku o dietách a detaily jejího pohnutého života vždy spolehlivě plnily stránky novin i vysílání televizí věnované celebritám všeho druhu.

Ještě větší pozornost pak Goodyová přitáhla, když u ní lékaři loni v srpnu zjistili rakovinu děložního hrdla. A před měsícem se pak ukázalo, že se u ní rakovina rozšířila do dalších orgánů a zbývá jí jen několik týdnů života.

Od té doby média sledují každý její krok. Fotoaparáty a kamery jsou u každé hospitalizace a návštěvy lékaře. Zatím vše vyvrcholilo minulý týden, kdy si vzala jednadvacetiletého Jacka Tweeda, s nímž byla v Celebrity Big Brother.

Snoubenec nosí bezpečnostní náramek

Potíž je ale v tom, že Tweed si stále odpykává trest za napadení šestnáctiletého chlapce golfovou holí. Je sice podmínečně na svobodě, ale musí nosit bezpečnostní náramek určující jeho polohu a musí se každý večer vrátit domů.

Aby však mohl s Goodyovou strávit svatební noc, ministr spravedlnosti Straw jednorázově zmírnil jeho podmínku. K osudu Goodyové se vyslovil i premiér Brown, podle něhož "celá země myslí na to, čím procházejí".

Goodyová za pomoci zkušeného agenta Maxe Clifforda prodala práva na natáčení a fotografování své svatby časopisu OK! a televizi Living údajně za milión liber (31,1 miliónu korun). Chce tak co nejlépe zajistit své dva syny, které má s televizním moderátorem Jeffem Brazierem.

Pohnuté dětství

Její bizarní životní dráha fascinuje v posledních týdnech i seriózní listy, které rozebírají úlohu médií a reality show, stejně jako symbolismus života a umírání před kamerou. Nacházejí však pochopení i pro její tvrzení, že Big Brother "byl šancí prožít dětství, jaké jsem nikdy neměla", když vyrůstala v chudobě, musela se starat o matku paralyzovanou po nehodě na motorce a otce narkomana, který zemřel před čtyřmi lety na předávkování.

"Jestli dostane milión za svatbu, proč ne," napsal v komentáři list The Independent. "Chce-li zanechat dětem co nejvíc peněz, dělá to samé, co většina lidí: jejím majetkem je její tvář a osobnost," uvedl deník. Stejně tak oceňuje, že se díky publicitě kolem její nemoci o pětinu zvýšil počet Britek, které šly na preventivní vyšetření - zvláště prý těch, k nimž zdravotní kampaně obvykle nedolehnou.

Goodyová sice musela tento týden opět do nemocnice na další operaci, ale chce ještě udělat další rozhovor pro televizi ITV a o víkendu nechat - opět před kamerami - pokřtít své syny i sebe. A potom? Jade Goodyová před kamerami nezemře, ujistil její agent Max Clifford.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám