Hlavní obsah

Druhá nejlepší restaurace na světě dočasně uzavřena kvůli hygieně

Novinky, Jakub Kynčl
BRAY

Britský restaurant Fat Duck (Tlustá kachna), který vede známý kuchař Heston Blumenthal, byl uzavřen kvůli podezření z hygienických problémů. Stalo se tak poté, co větší množství hostů ohlásilo, že se jim po návštěvě restaurantu udělalo zle. Michelin zvolil tuto restauraci nejlepší na světě roku 2001, prestižní Restaurant magazine pak v roce 2005. V současné době ho ve specializovaném magazínu předstihl pouze španělský restaurant El Bulli.

Článek

Strach z otravy jídlem přiměl vedení restaurace uzavřít podnik z preventivních bezpečnostních důvodů. Nyní se čeká na to, k jakým výsledkům se hygienici prozkoumávající místo doberou. Na zažívací potíže si po návštěvě restaurantu v posledních třech týdnech stěžovalo přibližně 30 až 40 osob.

Podnik Fat Duck se nachází v městečku Bray v hrabství Berkshire. Restauraci otevřel Heston Blumenthal v roce 1995 a v lednu 2004 získal pro svou restauraci třetí Michelinovu hvězdičku, což je největší kulinářské ocenění. Prestižní tři hvězdičky si drží dodnes.

V restauraci vaří až 40 kuchařů

Úředníci z hygienického úřadu spolu s mluvčím restaurace uvedli, že dosavadní provedené testy byly neprůkazné a podezření z otravy jídla takřka vyloučili. Nyní zkoumají možnost vzdušného viru. "Není to lehké rozhodnutí zavřít restauraci. Velké množství lidí, kteří měli rezervaci, je a bude zklamáno. Nicméně celé to musí být důkladně prošetřeno," uvedl mluvčí restaurace.

Mluvčí restaurace tvrdí, že je Heston Blumenthal opravdovým fanatikem do hygieny. Kuchyně byla spolu s přípravnou místností čištěna několikrát denně. V kuchyni bylo pak například až 40 kuchařů, přičemž každý hlídal hygienu jen ve svém miniaturním úseku. Všichni zaměstnanci nyní doufají, že Fat Duck otevře své brány ještě do konce tohoto týdne.

Dostali varování kvůli foie gras

Před pěti lety dostala restaurace podle kuchaře Alexe Wattse od hygieniků radu, aby si hlídala úroveň svých foie gras (jater z vykrmovaných kachen a hus). Kontroloři v nich totiž našli hraniční množství bakterií listérie. Restaurant zareagoval bleskově, začal pravidelně posílat vzorky svých jídel do specializované laboratoře, kde byla kvalita kontrolována.

Uzavření restaurace je pro Blumenthala velmi špatnou novinou. Bude ho stát  nejméně stovky tisíc, spíše milióny. Restaurant má totiž často plné rezervace i na několik týdnů dopředu. Blumenthalův inovační až vědecký přístup k přípravě jídel totiž do restaurace láká obrovské množství lidí.

Degustační menu restaurace stojí v přepočtu něco přes 4 000 korun a obsahuje mimo jiné šnečí ovesnou kaši, lososa vařeného v lékořicovém gelu čí míchaná vajíčka se slaninovou zmrzlinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám