Hlavní obsah

Jiřího Lábuse proklel Rumburak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herec Jiří Lábus (59), ověnčený cenami Český lev a Thálie, hraje většinou role zlých mužů. V novém celovečerním animovaném českém filmu režiséra Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?, který přichází do kin tento čtvrtek, představuje vládce Říše Zla. Proslavil se jako Rumburak a role zlounů mu už zůstaly.

Článek

"Hrát záporné role je už mým prokletím. Začalo to v televizní Arabele zlým čarodějem Rumburakem a dál to pokračuje," svěřil se herec, který je známý také jako komik, jenž rozesmával společně s Oldřichem Kaiserem diváky televizních pořadů Možná přijde i kouzelník, Ruská ruleta a Zeměkoule.

"V animované pohádce Na půdě hraji vlastně sochu, bustu. Při natáčení jsem se nemohl jako busta ani hnout, všechno jsem musel vyjádřit v hlase a očích. Bylo to pro mne složité, protože jsem nesměl udělat žádný pohyb. Ale Jiří Barta je jeden z našich nejoriginálnějších tvůrců animovaného filmu, tak si té ošklivé role velmi vážím," uvedl Lábus.

Jako čaroděje si ho lidé oblíbili

Ani ta další role, opět ve filmu pro děti, nebude přitažlivá. "Teď mám v ruce scénář nové filmové pohádky, kterou bude točit Míra Janek, a zase jediný velký záporák budu já. Je to opravdu už jisté, že mě ten Rumburak začaroval," je přesvědčen Jiří Lábus, i když dobře ví, že diváci si ho jako zlého čaroděje kdysi velmi oblíbili.

Jiří Lábus, který je už více než třicet let členem Ypsilonky, nemá dnes tolik tvůrčích příležitostí jako dříve. Štve ho to stejně jako nekonečně dlouhá zima. "Zima byla dlouhá, pořád bylo ošklivé počasí, sníh nesnáším. Nelyžuji totiž, na hory nejezdím, tak mě už všechno rozčiluje. Přál bych si, aby bylo léto. To snad budu v lepší náladě," uzavřel Lábus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám