Hlavní obsah

Obamovi budou mít nového psa a chovatelé se vztekají

– WASHINGTON

Rodina amerického prezidenta si hodlá pořídit nového psa a chovatelé této rasy bijí na poplach. Jde totiž o poměrně málo populární plemeno portugalský vodní pes a chovatelé se obávají, že vzroste jeho obliba až do té míry, že se jí začnou věnovat i lidí, kteří psům vůbec nerozumí.

Článek

Zvýšení obliby portugalského vodního psa, kterého si Obamovi chtějí vzít z útulku, by podle chovatelů znamenalo, že se o něj začnou věnovat i lidé, kteří si od chování této rasy slibují hlavně finanční prospěch.

"Takové nebezpečí hrozí téměř vždycky," míní předseda amerického klubu milovníků portugalského vodního psa Stu Freeman. Je to podle něj syndrom "101 dalmatinů". "Když se začal tenhle film promítat, všichni si pomysleli: No nejsou roztomilí?, a běželi si koupit dalmatina. Pak ale zjistili, že není tak rozkošný jako ti na filmovém plátně," říká Freeman.

Za stoupající popularitu tohoto plemene může také fakt, že je vhodný pro alegriky. To byl také důvod výběru rodiny amerického prezidenta - Obamova dcera Malia trpí právě alergií.

Pro nezkušené je tato rasa nevhodná

Podle Freemana není portugalský vodní pes vhodný pro člověka, který ještě nikdy předtím žádného psa neměl. K jeho výcviku je prý totiž zapotřebí zkušeností.

"Pokud tohoto psa pořádně nezaměstnáváte, zaměstnají se sami, a pak tropí věci, které se vám nebudou líbit," vysvětlil.

Portugalští vodní psi byli vyšlechtěni před staletími jako pomocníci rybářů, lovících ve vodách podél portugalského pobřeží. Využívali je jako kurýry, k aportování sítí a k potápění pro ryby, proto si také vysloužili toto jméno. Cena štěněte se v přepočtu pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám