Hlavní obsah

Nudící se chobotnice vytopila kalifornské akvárium

Právo, flo

Chobotnice jsou považovány za zručné a inteligentní tvory s dobrou pamětí. Nenápadný chovanec ve vyhledávaném akváriu v kalifornské Santa Monica dokázal, že to není pověra. Zaměstnance akvária, kteří přišli ve čtvrtek ráno do práce, čekal šok: Celé přízemí budovy s nádržemi se žraloky a mantami, korálovým útesem a chaluhovým lesem bylo do výšky několika centimetrů zaplavené.

Článek

Žádná nádrž ale nepraskla, jen v dětském koutku bylo jedno akvárium poloprázdné a zpoza něj vydatným proudem stříkala voda. Ve zbytku vody nevzrušeně plavala chobotnice, původkyně vší pohromy.

„Vytáhla rourku u přečerpávacího ventilu vodního filtru, takže voda tryskala ven z nádrže,“ popsal nemilou příhodu odborný průvodce zařízením Nick Fash. „Neměla žádné hračky,“ řekl „na omluvu“ nudící se chobotnice, jejíž vinou vyteklo na podlahy budovy asi sedm tisíc litrů slané vody.

Chovatelé podle množství vypuštěné vody spočítali, že chobotnice koloběh filtru rozpojila kolem desáté hodiny večer. Měla štěstí, že to neudělala v pátek. V roce 1994 „odšpuntovala“ svou nádrž chobotnice v akváriu v San Pedru tak, že vytekla všechna voda – a chobotnice nepřežila.

Pohromu v Santa Monice způsobila běžná chobotnice dvouskvrnná (Octopus bimaculoides). Žije na skalnatém pobřeží, dorůstá 25 až 45 centimetrů, dokáže měnit barvy od hnědé přes žlutou do červené, přičemž v úponu „zadních“ dvou chapadel má dvojici modře zářících falešných očí. Živí se především měkkýši.

„Naše chobotnice zatím neměla jméno,“ poznamenal Fash poté, co se zaměstnancům akvária podařilo zařízení jakž takž vysušit, aby mohli otevřít nahlášené školní výpravě. „Děti nám navrhly, abychom ji pojmenovali Flo (podle anglického výrazu flood – záplava).“

Reklama

Výběr článků

Načítám