Hlavní obsah

Muzeum Karla Gotta muselo skončit

JEVANY

Muzeum Gottland v Jevanech, které přibližovalo návštěvníkům a fanouškům soukromí i kariéru zpěváka Karla Gotta, skončilo. Stejnojmenná společnost, která ho provozovala, expozici v těchto dnech kvůli finanční ztrátě zavřela. Zda se někdy znovu otevře, není jasné. V bývalé jevanské Gottově vile to už ale nebude, oznámil manažer muzea Zdeněk Kohák.

Článek

Společnost Gottland patřila podnikateli Janu Moťovskému, který je od loňského srpna pohřešován. Její nynější majitelka, Moťovského manželka Kateřina, se podle Koháka rozhodla muzeum uzavřít kvůli finanční ztrátě, kterou její firma vykázala po investicích do muzea a dalších svých aktivit.

Dalším důvodem uzavření muzea je podle Koháka i samotná absence duchovního otce muzea Jana Moťovského, který expozici otevřel 30. června 2006.

Gottland jel tři roky naplno

"Byly to krásné tři roky, ale život jde dál," dodal Kohák. Vila bude podle něj předmětem dědického řízení. O osudu expozice se zatím nerozhodlo. Jednou z variant je, že se přestěhuje někam jinam, dodal Kohák. Uzavření muzea podle něj Moťovská projednala i s Gottem.

V muzeu vznikla sbírka mapující Gottův soukromý i profesní život, a to od jeho počátků až po současnost, včetně jeho velké záliby - malování. Expozici si za necelé tři roky prohlédlo přes 30 000 návštěvníků z Česka, Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Belgie, Ruska, Ukrajiny i USA. Natáčelo v ní více než 15 televizních štábů z celého světa.

Muzeum uspořádalo v Česku také přes 20 výstav reprodukcí Gottových obrazů a mapovalo i jeho podzimního koncertního turné. Gottland podle Koháka podporoval dětské domovy, dětská léčebná zařízení, chráněné dílny a zapojil se i do dalších charitativních projektů.

Moťovský zmizel, jeho projekty končí

Kvůli nezvěstnému Moťovskému byl v lednu uzavřen i jeho pražský podnik Gott Gallery Restaurant, kterému Gott také propůjčil své jméno a který po podnikatelovu zmizení provozoval jeho bratr Roman Moťovský. Kromě restaurantu a muzea koupil Moťovský loni v březnu také soutěž krásy Miss ČR, kterou založil Miloslav Zapletal. Koncem loňského srpna se stala ředitelkou soutěže Moťovská, která Miss ČR v říjnu prodala developerské společnosti Central Group za 38 miliónů korun.

Moťovský, který je uveden jako majitel či člen statutárního orgánu ve dvou desítkách společností, byl viděn naposledy loni 3. srpna v Nice ve Francii, kam přijel z obchodních důvodů. Jeho zmizení vzápětí nahlásila jeho rodina a policie začala případ vyšetřovat jako podezření z únosu. Pohřešovaný podnikatel má se ženou Kateřinou tříletou dceru. Vyšetřování jeho zmizení bylo zatím neúspěšné.

Reklama

Výběr článků

Načítám