Hlavní obsah

Gamblery zotročuje hormon, který je odmění i za "skoro-výhru"

Hráči závislí na automatech nepotřebují výhru, stačí jim, že je štěstí "o fous" mine, a jsou odměněni dávkou neurohormonu dopaminu. To u nich vyvolá podobný pocit, jako výhra sama. Tak alespoň vysvětluje nová studie, publikovaná v časopise Neuron, vášeň některých lidí k hraní, přestože se všeobecně ví, že jsou automaty nastavené tak, že vyplatí jen zlomek peněz, které do nich hráči nastrkají.

Foto: Právo

Hrací automaty spouštějí neurohormony závislých gamblerů.

Článek

Výzkumníci z univerzity v Cambridge na základě svého výzkumu tvrdí, že "skoro-výhra", kdy se po zastavení roztočených kotoučů vedle sebe objeví například dvě třešně a jeden pomeranč, má velkou moc nad lidskou psychikou některých jedinců. Vlastně ještě větší než výhra (tři třešně vedle sebe), protože nutí gamblery hrát dál.

Drobné výhry, nebo "skoro-výhry" totiž nastartují v mozku chemický proces, který lidské vědomí odměňuje zvýšením produkce neurohormonů. Podle vedoucího výzkumu Luka Clarka je to podobné, jako když dítě dostane čokoládu.

Vědci skenovali mozkovou aktivitu patnácti lidí, kteří hráli na hracím automatu. Mezi sledovanými osobami byli jak závislí gambleři, tak lidé, kteří na automatech nehrají. Různě nastavené situace ukázaly, že pokud byla kterákoli osoba vystavena většímu počtu "skoro-výherních" situací, tak hrála déle.

Mozek odměňuje hráče dávkou neurohormonu dopaminu, který je mimo jiné spojen s příjemnými vjemy v mozku. Hráči se díky této stimulaci stávají závislými podobně jako narkomani. A gamblerství má i podobné následky, kromě narušení zdraví: osobní bankroty, ztráty zaměstnání a rozpady rodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám