Jednotlivé složky vědci zjistili s pomocí separace a analýzy molekul, chromatografie a spektrometrie. Dospěli také k závěru, že vůně závisí na technice přípravy, použitém oleji a druhu použitých brambor. Právě se škálou aromatických složek prý souvisí, jak neodolatelně hranolky někomu zavoní.

"Možná, že tyto objevy podnítí lidi k tomu, aby v budoucnu posuzovali hranolky podobně jako víno, a možná, že jejich fanoušci budou dělat znalce a ohromovat přátele výmluvnými popisy svých oblíbených značek," řekl jeden z autorů studie Graham Clayton. Prohlásil rovněž, že "podobně jako jemnou voňavku lze i hranolky dělat s různými aromatickými kombinacemi pro různé příležitosti".

Výzkumný tým zjistil, že dokonalá porce hranolků se jí se solí, octem nebo tomatovým sósem, že dokonalé jídlo s hranolky je "fish and chips", tedy ryba s hranolky, že nejoblíbenějším místem pro jejich konzumaci je mořské pobřeží, že tři čtvrtiny jejich pojídačů je jí vidličkou a každý pátý je jí v posteli.