Hlavní obsah

Roboti se už začínají vyvíjet a adaptovat jako živočichové

– ABERDEEN

Robota, který napodobuje evoluci živočichů, vyvinuli podle britského Daily Telegraphu vědci z univerzity v Aberdeenu. Evoluce je ovšem zatím v počátku, protože se teprve učí chodit.

Foto: Profimedia.cz

Roboti se vyvíjejí rychleji než živočichové. Ilustrační foto

Článek

Na druhou stranu - proměna obojživelníků ve čtyřnohá suchozemská trvala celé milióny let. Pro nového robota z Aberdeenu je to otázka hodin. Jeho software se automaticky rozšíří s tím, jak se vyvíjí jeho fyzická schránka - tedy v okamžiku, kdy mu vědci přidělali nohy.

"Pokud chceme vytvořit skutečně komplexní humanoidní roboty s množstvím senzorů a komplexním chováním, je nutné, aby se uměli vyvíjet v čase, tak jako živí tvorové," vysvětlil záměr projektu odborník na umělou inteligenci Christopher MacLeod.

Mozky živočichů se neustále vyvíjejí v souvislosti s vjemy. Podobně se v robotovi oživují nové shluky neuronů v rekci na namontované končetiny.  MecLeodův robot se narodil jako krabice o velikost knížky se dvěma klouby, která se byla schopná s pomocí dvou motorků otočit o 180 stupňů. Pak dostal robotův "mozek" prvotní příkaz: dostaň se kam až to jde za 1000 vteřin. 

Podobně jako  děti se robotek nejprve pustil do plnění úkolu nemotorně, ale rychle se zlepšoval a při každém dalším pokusu byl už rychlejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám