Hlavní obsah

V USA se narodil chlapec s 24 prsty

Novinky, jky, Novinky, Daily Telegraph
SAN FRANCISCO

Kalifornští doktoři nemohli uvěřit svým očím, když spatřili novorozeného Kamani Hubbarda. Malý chlapec má totiž na každé ruce i noze šest prstů. Stav, kdy se dítě narodí s více prsty, není až tak výjimečný a nazývá se polydaktylie. Kamaniho prsty jsou ovšem tak skvěle zformované, že nepředstavují žádnou deformaci či postižení. A to už vzácnost je.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační koláž

Článek

Zdá se, že dítě vypadalo tak normálně, že si lékařský personál vůbec nevšiml skutečnosti, že má malý chlapec více prstů, než je obvyklé. Ničeho si však nevšiml ani lékař, který obsluhoval ultrazvuk. Matka dítěte Miryoki Grossová uvedla, že jí lékaři po porodu řekli jen to, že dítě váží 2,75 kilogramu a těší se dobrému zdraví.

Víceprsté geny předal otec

"Před narozením jsem o ničem výjimečném nevěděla, a tak jsem stále ještě v šoku," řekla Grossová s tím, že prvním, kdo si všiml, že něco není úplně v pořádku, byl až její přítel a otec dítěte.

Otec však nebyl nikterak výjimečně překvapený. Jako malému mu chirurgové odstranili šesté prsty, které však byly pouze nefunkčními výrůstky. Polydaktilie se vyskytla i u jeho příbuzných.

"Pomyslel jsem si, že má tedy můj syn šest prstů. Pak jsem se podíval na prsty u nohou a pomyslel jsem si: 'Tak tohle je unikát'," řekl hrdý otec.

Může z něj být skvělý hudebník

Šest prstů u nohou se podle otce objevilo v rodině poprvé, navíc až doposud měli všichni členové rodiny místo šestých prstů jen nefunkční výrůstky. Šesté prsty malého Kamaniho jsou podle lékařů naopak zcela funkční.

Rodiče se zatím nerozhodli, zda nechají šesté prsty odoperovat, ale doktoři jim radí, že pokud to není nutné, tak ať mu je nechají. Mohou být prý užitečné. "Představte si 12prstého klavíristu nebo kytaristu. A to není vše, i v psaní na stroji či počítači by mohl mít velkou výhodu" uvedl pediatr Michael Treece.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám