Hlavní obsah

OBRAZEM: V Kolumbii objevili deset neznámých živočichů

Novinky, jky, Novinky, Daily Telegraph
BOGOTA

Celkem deset nových druhů obojživelníků objevili biologové v hornaté oblasti Tacarcuna v regionu Darien nedalo kolumbijské hranice s Panamou. Mezi nově objevenými živočichy je několik jedovatých žab či také jeden mlok. V oblasti žijí i další druhy, které jsou ve světě na pokraji vyhynutí.

Foto: Reuters

Pestrobarevná žába objevená v Kolumbii.

Článek

"Skelná žába" je pro vědu něčím zcela novým, tento živočišný druh zatím nebyl popsán. Své jméno získala díky povrchu těla. který je tak tenký a světlý, že jí jsou vidět vnitřní orgány. Mezi dalšími objevy je také výjimečně pestrobarevná žába, která úžasně splývá s prostředím, ve kterém byla objevena.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek:. Vědecká expedice byla jednou z nejúspěšnějších za poslední léta.

Objevy byly biology učiněny během třítýdenní expedice do hornaté oblasti Tacarcuna. Výsledek byl doslova úžasný. Biologové na místě popsali přibližně 60 druhů obojživelníků, 20 druhů plazů a bezmála 120 druhů ptáků, z nichž někteří žijí dost možná jen na místě, kde byli objeveni.

Vyjma nových obojživelníků ale vědci na místě zaznamenali o ohrožený druh tapíra, chápána středoamerického (druh opice), zatím neidentifikovaného hada a sudokopytníka známého jako pekari bělobradý.

Obojživelníci jsou velmi zranitelní

Vysoká přítomnost obojživelníků, kteří jsou důležitým indikátorem kvality životního prostředí, biology potěšil. Obojživelníci jsou velmi zranitelní, za jejich úbytky stojí kyselé deště, používání pesticidů či klimatické změny.

:. Nově objevená "skelná žába" má části těla tak tenké, že jí jdou vidět vnitřní orgány.foto: Profimedia

"Bez jakýchkoliv debat, tento region je pravou Noemovou archou. Vysoký počet nových obojživelníků je znamení naděje. Dobře víme, že tato skupina živočichů čelí hrozbě vyhynutí jak ve zbytku země, tak i na celém světě," uvedl Jose Vicente Rodriguez-Mahech z biologického ústavu Conservation International Colombia.

Kolumbie má jednu z nejrůznorodějších kolekcí obojživelníků na světě. Do dnešního dne jich bylo v této zemi zaznamenáno celkem 754 druhů. Ze světového hlediska hrozí třetině obojživelníků, mezi které řadíme žáby, ropuchy, čolky či mloky, vyhynutí. Na vině stojí klimatické změny, různá onemocnění a ničení jejich přirozeného prostředí.

:. Tohoto mloka světová biologie pravděpodobně ještě nezná.foto: Profimedia

Region Darien, ve kterém se oblast Tacarcuna nachází, je izolován od And a je světově uznávaný jako jedno z biologicky nejzajímavějších míst. Bohužel je ovšem ohroženo lovem, těžbou, nezákonným pěstitelstvím různých plodin a celkově ničením původního prostředí. Biologové věří, že tato úspěšná expedice pomůže k tomu, aby byl tento region nyní více chráněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám