Hlavní obsah

Miliardový jackpot si v Německu rozdělí dva výherci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Jeden z nejvyšších jackpotů v historii německé loterie Lotto v hodnotě 35 miliónů eur (zhruba 980 miliónů korun) se podařilo uhádnout dvěma sázejícím. Oznámila to v pondělí ráno společnost Toto-Lotto, která hru provozuje. Tipující ze spolkových zemí Bavorsko a Dolní Sasko trefili kombinaci čísel 7, 9, 11, 14, 17, 31 i správné dodatkové číslo 2, které byly taženy v sobotu večer.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oba sázkaři si částku rozdělí rovným dílem, což znamená, že každý z nich je bohatší o 17,5 miliónu eur, což je téměř 490 miliónů korun. Pravděpodobnost, že třetí nejvyšší jackpot v historii Lotta tentokrát padne, byla poměrně vysoká, neboť všechna vylosovaná čísla se vešla do rozmezí dat narození, která lidé podle statistik na tiketech křížkují častěji než jiná čísla.

Kromě dvou hlavních výherců se podařilo šest vylosovaných čísel bez dodatkového čísla uhádnout 12 sázejícím. Každý z nich zbohatne o 424 000 eur (11,9 miliónu korun).

Odevzdáno bylo 20 miliónů tiketů

Vidina výhry zlákala velké množství Němců i tipujících z okolních zemí. Ve zhruba 24 000 sběrných místech po celém Německu bylo odevzdáno zhruba 20 miliónů tiketů, vsazeno bylo kolem 127,3 miliónu eur. To bylo o 50 procent více než předchozí sobotu, kdy šlo o čtvrtý nejvyšší jackpot ve výši zhruba 25 miliónů eur.

Ani před sobotním slosováním však zájem rekordní nebyl. V roce 1994 bylo v Německu jednou vsazeno v přepočtu 176,6 miliónu eur. Německé Lotto už ve své šedesátileté historii učinilo milionáře ze zhruba 4700 lidí. Z nich 4100 vyhrálo miliónové částky ještě v době, kdy se ve spolkové republice platilo markami a dalších 600 po roce 2002, kdy bylo zavedeno euro.

Rekordní byl rok 2007

O dosud největší jackpot v historii německé historie, o 45,3 miliónu eur, se hrálo v prosinci roku 2007. Tehdy se o výhru podělili tři tipující. V témže roce přitom byla v banku i historicky druhá nejvyšší částka 37,7 miliónu eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám