Hlavní obsah

VIDEO: Nová metoda klonování psů je šancí pro genetiku

Novinky, jim
SOUL

Jihokorejští vědci přišli s novou metodou klonování psů. Kmenové buňky nezískali z tělních tkání, ale z tukových. V budoucnu by se tímto způsobem mohlo předcházet některým genetickým onemocněním i u lidí, včetně cukrovky. Zároveň se počítá s komerčním využitím. Pejskaři by si pak mohli dát své miláčky za poplatek klonovat.

Článek

Klonování domácích mazlíčků by mohlo být v budoucnu snadnější, ale především asi o polovinu levnější. V současnosti si pejskaři musí našetřit na klon až sto tisíc dolarů (asi dva milióny korun) a vyzbrojit se ocelovou trpělivostí, protože se upřednostňují užitkoví psi jako například hlídači speciálně vyšlechtění pro stopování drog či bomb na letištích.

Vědci z RNL Bio ovšem vyvinuli novou metodu pomocí kmenových buněk abstrahovaných ze psí tukové tkáně, díky níž se pravděpodobnost úspěšného procesu zvyšuje.

"Až tuto technologii vyvineme do finální podoby, klonování psů bude mnohem jednodušší. Můžeme také snížit výdaje na klonování,“ citovala agentura Reuters ředitele laboratoří RNL Bio v Soulu Rua Jeong-čana.

Podle něj by do tří let klonování psů mohlo stát zhruba padesát tisíc dolarů. Nová technologie navíc může pomoci při studiu léčby genetických nemocí u psů, které jsou podobné těm lidským, jako například cukrovka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám