Hlavní obsah

Včely umí počítat do čtyř, dokázali vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci byli dlouho přesvědčení, že počítání je schopnost, kterou ovládají pouze obratlovci. Nová australská studie však dokazuje, že to zvládá hmyz, tedy aspoň včely, ale pouze do čtyř. Testy podle stanice BBC ukázaly, že včely umí rozlišovat mezi dvou a třítečkovanou stopou.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Včely umí počítat.

Článek

Vědci ovšem přiznávají, že termín počítat použili trochu volně. Včely ve skutečnosti nepočítají, ale umí rozlišit trasy, které jsou označeny rozdílným počtem bodů. Poznají rozdíl mezi dvěma a čtyřmi tečkami.

"Nepředpokládali jsme, že by hmyz mohl mít takovou schopnost," řekl šéf výzkumného týmu Shaowu Zhang z australského výzkumného centra ARC. "Možná v určitých základních schopnostech není hranice mezi lidmi a hmyzem," dodal.

Během výzkumu včely vlétaly do labyrintu otvory označenými dvěma nebo třemi body. Včely si počet musely zapamatovat aby se v rozvětveném bludišti po různě označených trasách dostaly ke sladké odměně.

V laboratorních podmínkách se prokázalo, že včely si pro nalezení trasy nepomáhaly rozeznáním barvy, pachu nebo jinými vodítky.

"Myslíme si, že včely mají dvousystémovou paměť. První slouží k uchování počtu bodů, které vedou k odměně. Druhý systém určuje pravidla použití paměti. Měnili jsme během testu trasy bodů, ale včely byly schopné stále najít cestu," popsal testy doktor Zhang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám