Hlavní obsah

Tanzanští šamani se vysmívají zákazu zabíjení albínů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DODOMA

Tanzanská vláda se marně snaží zakázat zabíjení albínů, jejichž ostatky se využívají pro magické rituály. Šamani se však vládnímu zákazu, který podle stanice BBC vstoupil v pátek oficiálně v platnost, otevřeně vysmívají. Od poloviny roku 2007 bylo zavražděno nejméně 40 albínů.

Foto: Reuters

Tanzanský prezidentz Jakaya Kikwete již dříve slíbil větší ochranu tanzánských albínů.

Článek

Korespondent BBC se setkal nejméně s deseti šamany přímo v největším městě Dáresalámu, kteří zcela veřejně nabízejí své služby a používají k tomu vlasy, kůži, končetiny i genitálie albínů. Ty mají podle pověr dodávat moc magickým nápojům a amuletům.

Albinismus je spojen s vrozeným nedostatkem kožního barviva melaninu, vyskytující se dědičně u lidí i živočichů. Postižené části kůže jsou bílé. Nejčastěji jsou to skvrny nebo pruhy bílých vlasů či chlupů. 

Poslední obětí vražd albínů byl Jonas Maduka z vesnice Sogoso. Podle svědků večeřel doma, když k jeho domu přišli nějací lidé a volali, aby jim šel pomoci. Když vyšel na práh, srazili ho a usekli mu končetiny.

Zabíjení nezastavilo ani zatýkání

Tanzanský premiér  Mizengo Pinda sice prohlašuje, že všichni šamani, kteří se nepodrobí zákazu, příjdou o licenci, ale lidoví "léčitelé" dál pokračují ve svých praktikách.

"Bylo by lepší, kdyby zákaz premiér nejdříve zkonzultoval s námi," prohlásila  mluvčí šamanů Haruna Kifimbo, která působí jako bylinkářka ve městě Arusha a zdůrazňuje, že je na vládě, aby zabránila vraždám.

Šamany by neměly úřady postihovat, protože podle ní pomáhají 30 procentům populace v zemi."Tolik lidí je na nás závislých," zdůraznila Kifimbo.

Zabíjení albínů se nedaří zastavit, přestože bylo v posledních měsících zatčeno 90 lidí včetně čtyř policistů. Odhaduje se, že ve 40 miliónové tanzanské populaci žije 200 000 albínů. Případy jejich vraždění byly zaznamenány i v okolních zemích v Keni a Burundi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám