Hlavní obsah

Malíř zjistil, že na jeho výstavě je většina děl padělaná

– DILLÍ

Uznávaný indický malíř S.H. Raza zahajoval o víkendu v Dillí výstavu svých děl, když na místě s hrůzou zjistil, že většina vystavovaných obrazů jsou padělky. Šestaosmdesátiletý Raza, který od padesátých let minulého století žije ve Francii, sám přispěl několika obrazy na výstavu, kterou z více než tří desítek jeho raných maleb uspořádala renomovaná galerie v indickém hlavním městě.

Článek

"Když jsem se dostal do galerie a začal se rozhlížet po plátnech na zdi, byl jsem v šoku," říká Raza. "Přecházel jsem od obrazu k obrazu a zjišťoval, že jednoduše nejsou moje, že jsou to všechno padělky."

Raza, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších indických umělců, si získal proslulost abstraktními malbami provedenými v jasných barvách. Na mezinárodní scéně se jeho díla prodávají za vysoké ceny - v loňském roce při dražbě v londýnské aukční síni Christie's se jeden z jeho obrazů prodal za 1,3 miliónu liber (téměř 40 miliónů korun).

"Byl jsem ohromen a šokován. Příští měsíc budu mít narozeniny. V téhle fázi života je tou poslední věcí, kterou bych chtěl udělat, zahajování výstavy mých vlastních padělaných obrazů," uvedl Raza. Galerie krátce poté výstavu uzavřela a přiznala, že se nechala napálit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám