Hlavní obsah

Oddalováním sexu selektuje žena nekvalitní muže

Matematická teorie her nemusí být žádnou nudou, když se aplikuje na mezilidské vztahy. Britští experti na teorii her si pohráli s námluvami žen a mužů a pomohli psychologům zjistit, že oddalováním sexu žena selektuje "nekvalitní" jedince a zvyšuje šanci, že nalezne dobrého partnera. Studie byla publikována v časopise Theoretical Biology.

Foto: Profimedia.cz

Promiskuitní jsou často ženy.

Článek

"Oddalováním párování je žena schopná snížit šanci, že se zaplete se špatným mužem,“ tvrdí profesor Robert Seymour z University College London.

Podle britských vědců je tak oddalování soulože a odmítnutí sexu na prvním rande klíčovým pro získání dobrého partnera a pro úspěšné hledání životního druha.

Zmíněné samozřejmě neplatí při hledání partnera na sex a známosti na jednu noc. Matematický model ale jasně dokazuje, že muži toužící po vztahu jsou ochotní počkat s prvním sexem.

„Mužská ochota déle se dvořit je signálem, že bude pravděpodobněji dobrým mužem. Dlouhé námluvy jsou cenou za to, že se zvýší šance na soulož, pokud k ní dojde, bude harmonickým svazkem, z něhož budou prosperovat obě pohlaví,“ dodal profesor Seymour.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám