Hlavní obsah

OBRAZEM: Pražská ZOO představila největší myš světa

PRAHA

Novou expozici největších myší světa - krysy obláčkové v sobotu návštěvníkům představila pražská zoo. Chovatelé také slavnostně pokřtili mládě samce, které loni poprvé odchovali, a dali mu jméno Fousek. Expozice se nachází v pavilonu Indonéská džungle. Zoo Praha chová tyto vzácné a ohrožené hlodavce ze severu filipínského ostrova Luzon od roku 2007 a v Evropě jich vlastní nejvíce.

Článek

"Chov krysy obláčkové je zvláštní tím, že o něm mnoho nevíme. Toto zvíře málokdo choval, a proto je také málo publikovaných zkušeností," řekl kurátor savců zoo Pavel Brandl. Vzhledem k noční aktivitě obláčkových krys je nová expozice pojata jako noční, osvětlena je měsíčním světlem. Vybavena je množstvím větví na šplhání a budek, které krysám nahrazují přirozené dutiny. Dva chovné páry obláčkových krys zůstanou v zázemí zoo na chov.

"Je to krysa stromová, takže rodí mláďata v boudičkách, a to znamená řadu aspektů, jimž se musí chovatel přizpůsobit," vysvětlil Brandl. Obláčkové krysy dorůstají do hmotnosti přes dva kilogramy. Tito hlodavci patří ve světových zoologických zahradách k raritám. V Evropě je naposledy úspěšně chovala londýnská zoo v osmdesátých letech. V současné době existuje mimo filipínskou domovinu větší chov pouze v newyorské zoo v Bronxu.

Největší myš světa má svoji expozici v pražské ZOO. Foto: Pražská ZOO

"V New Yorku chovají celkem devět kusů obláčkových krys, další dvě zoo ve Spojených státech mají další deponovaná zvířata. Loni newyorská zoo kontaktovala pražskou s tím, že má zájem o výměnu zvířat, aby vylepšila genetický fond svého chovu," uvedl Brandl.

Od loňského roku pražská zoo vede evropskou plemennou knihu druhu krys obláčkových a povzbuzuje ostatní evropské zahrady k založení vlastního chovu.

Tato nově otevřená expozice je první v letošním roce. Pražská zoo chystá ještě rozsáhlou novou expozici pro lachtany, kterou podle Brandla doprovodí ještě menší expozice jihoafrických savců mangust liščích, a plánuje otevřít voliéry papoušků v místech staré kuní stezky.

Reklama

Výběr článků

Načítám