Hlavní obsah

Na česko-německé hranici se rozhořel spor o divočáka

– KLATOVY
Novinky, Patrik Biskup

V lovecké vášni a zaslepen touhou po trofeji pominul předpisy o překračování státní hranice 45letý německý myslivec. V domovské honitbě v německém příhraničí u hraničního přechodu Svatá Kateřina postřelil divočáka, kterého pronásledoval až do Čech. Zraněné zvíře skonalo pár set metrů od hraničního mezníku, odkud ho cizinec odtáhl zpět za hranici.

Článek

Stopy ve sněhu jej však prozradily a teď ho čeká zřejmě trest. V lepším případě pokuta za nedovolené překročení státní hranice.

Může se jednat o pytláctví

"Tak tohle jsme tady ještě neměli, aby si cizinec přešel přes hranici do cizího revíru pro střelené zvíře. Tím minimálně porušil zákon o myslivosti, když neoznámil svoji přítomnost hospodáři v příslušné honitbě. V horším případě by se to dalo posoudit dokonce i jako pytláctví. To je ale na rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavel Martin.

Prozradila ho krvavá kaluž

"Správce honitby přišel oznámit, že kousek od hranice našel krvavou kaluž, která se táhne do Německa. Měl podezření, že někdo upytlačil vysokou zvěř a odtáhl ji za hranice. Ve spolupráci s německými kolegy jsme přišli záhadě na kloub. Šlo o to, že na německé straně lovec postřelil divočáka, kterého pronásledoval do Čech, kde zvíře zahynulo. Cizinec asi padesát kilogramů vážící zvíře odvlekl zpět přes hranici. Sám říká, že si byl vědom, že porušuje předpisy, ale v zápalu boje a myslivecké vášně na důsledky příliš nemyslel," řekl vedoucí policejního oddělení v Nýrsku na Klatovsku Josef Herčík. Případ policisté zatím definitivně neuzavřeli.

Němečtí myslivci se do Čech courají často

Rozhořčení neskrýval správce honitby, kde divočák pošel. "Když pravda vyplavala na povrch, tak za mnou přijela majitelka sousední německé honitby s tím, jestli bych nemohl stáhnout trestní oznámení, že jinak z toho bude mít jejich myslivec velký malér. To jsem odmítl. Nechci z toho dělat nějaký cirkus. Mě prostě štve, že si tady němečtí myslivci lítají, jak chtějí. Není to totiž poprvé. Tenhle průšvih se doufám brzy u nich rozkřikne a propříště už si to rozmyslí tajně courat v cizí honitbě," řekl správce honitby, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Divočák patří Němci

"Divočáka ať si klidně nechá. Podle nepsaného zákona o první kuli mu stejně jako úspěšnému střelci náleží," dodal.

"Bude problém ho ale dostat do Čech k projednání přestupku. Máme takové zkušenosti, že cizinci na tyto výzvy nereagují. Protože to není zase tak závažný přečin, nežádáme ani o spolupráci k zajištění úředních úkonů příslušný stát jako třeba u trestných činů s vysokou společenskou nebezpečností," uvedl policista z referátu cizinecké policie ve Svaté Kateřině, který dostal případ na starosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám