Hlavní obsah

VIDEO: První auto schopné létat má před sebou první testovací lety

MASSACHUSETTS
Aktualizováno

Model Terrafugia Transition se přemění z dvousedadlové silniční verze na letadlo během 15 vteřin. Pokud zvládne testovací lety, do prodeje by se měl dostat za rok a půl.

Článek

Jeho výrobce uvádí, že jsou s vozem běžné starosti, protože používá běžný bezolovnatý benzin a vejde se do normální garáže. "Jde o první kompletně integrovaný design, kdy se křídla skládají automaticky a celá jsou součástí vozu," říká Carl Dietrich, který podnik Terrafugia z Massachusetts řídí.

Japonské létající auto pro umí svá křídla pro jízdu na silnici složit. Foto: www.terrafugia.com

Model Transition vyvinuli experti z NASA. Na zemi i ve vzduchu ho pohání tentýž motor a na jednu nádrž má být schopen uletět 800 kilometrů rychlostí přes 180 km/h. Dosud se ale testoval jen na silnicích při rychlosti do 150 km/h.

Cena? Čtyři milióny korun

Podnik už na stroj dostal 40 objednávek, i když se jeho maloobchodní cena odhaduje na 200 000 dolarů (asi čtyři milióny Kč). "Na letadlo je to velmi rozumné, ale na auto je to příliš i mezi luxusními vozy," dodal Dietrich.

Jednu či dvě stinné stránky vůz má. Zajistit si k němu pojištění bude zřejmě problematické a vzlétnout s ním například v USA půjde jen na Aljašce, kde je start letadla ze silnice legální.

Dietrich je ale optimista. Firma má podle něj potenciál zpřístupnit létání jednotlivcům za přijatelnou cenu a se značnou úsporou času, napsal list Times na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám