Hlavní obsah

VIDEO: Japonský robot pomůže důchodcům z postele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonsko je zemí, v níž podíl lidí v důchodovém věku vůči pracujícím obyvatelům činí celých 40 procent. Stárnoucí Japonci přirozeně zasluhují péči, ne však každý obyvatel Země vycházejícího slunce má zkušenosti se sociální prací. Tamní vynálezci už delší dobu proto testují robota s názvem Twendy-One, jehož dovednosti by lidem v postproduktivním věku měly ulehčit život.

Článek

Robot vyniká především jemnou motorikou, u strojů viděnou snad jen právě v Japonsku, které proslulo kupříkladu exhibicemi umělých houslistů.

Účel Twendy-One však není jen estetický, ale má pomáhat lidem, kteří kvůli stáří či nemožnosti pohybu ztratili schopnost zacházet s věcmi tak, jak byli zvyklí. Robot při výšce 147 centimetrů váží 111 kilogramů, žádný trpaslík to tedy není a jako většina podobných vynálezů disponuje velkou silou.

Jeho přínos se však skrývá ve velmi citlivých senzorech, které mu umožní jemně ovládat své pohyby. Twendy-One tak může zvednout upadlou slámku a vložit ji do skleničky s nápojem, připravit snídani v podobě opečeného toastu či svému svěřenci pomoci vstát z lůžka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám