Hlavní obsah

Holčička se narodila dva dny po smrti matky

– LONDÝN

Lékaři v britské nemocnici Johna Radcliffa zaznamenali ojedinělý úspěch. Dva dny po mozkové smrti matky zde odrodili sice slabé, ale jinak zdravé dítě. Holčička, která dostala jméno Aya, se narodila někdejší krasobruslařce Jayne Solimanové (41) poté, co na ledě utrpěla smrtelné zranění hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Dítě přivedli na svět lékaři v britské nemocnici Johna Radcliffa.

Článek

Těhotné Jayne Solimanové se v hlavě vytvořila krevní sraženina, jež potlačila životní funkce mozku, a žena upadla do kómatu. Aby lékaři nenarozené dítě zachránili, udržovali po dva dny u matky srdeční funkci, i když mozek byl mrtvý.

V pátek minulý týden se pak ve 25 týdnech císařským řezem narodila Aye. Byla převezena do nemocnice Royal Berkshire a nyní je ve stálé péči lékařů.

Případ, kdy se narodí dítě mrtvé matce, je výjimečný, i když ne zcela neobvyklý. Na Silvestra 1999 se v Gijonu na severu Španělska narodil chlapec matce, která byla klinicky mrtvá od poloviny listopadu.

Jayne Solimanová byla britskou krasobruslařskou šampiónkou a v roce 1989 sedmičkou v tabulce nejlepších světových es v této disciplíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám