Hlavní obsah

Hra Tetris prý pomůže zapomenout na hrůzné vzpomínky

LONDÝN

Lidem, kteří trpí poúrazovým stresem, by mohla pomoci legendární počítačová hra Tetris. Skládání kostiček do souvislých řad by podle britské studie mohlo omezit návrat nepříjemných vzpomínek na nehodu, které pacienty v posttraumatickém období trápí, napsala agentura Reuters.

Článek

Studie se zúčastnilo 40 zdravých lidí, kteří sledovali film se záběry úrazů. Součástí promítání byla i reklamní kampaň, která ukazovala následky řízení v opilosti. Půl hodiny po skončení filmu polovina zúčastněných hrála deset minut Tetris, druhá půlka nedělala nic.

Lidé, kteří se zabavili hrou, měli v následujícím týdnu daleko méně vzpomínek na film než ostatní.

Nepříjemné vzpomínky na nehodu jsou typickým znakem stavu, který se označuje zkratkou PTSD (post traumatic stress disorder). Podle předběžných výsledků studie Oxfordské univerzity by se tak nepříjemným "výletům" do minulosti mělo předejít.

"Zatím je to první krok, který ukazuje možný způsob, jak předcházet poúrazovému stresu," řekla psycholožka Emily Holmesová, která studii vedla. Dodala, že jde o čistý vědecký pokus s cílem zjistit, jak pracuje lidská mysl. "Z něj se můžeme pokusit porozumět dalším věcem," vysvětlila Holmesová.

Pacienti s PTSD trpí představami, že jsou oni sami nebo jiní lidé zraněni nebo zabiti. K příznakům poúrazového stresu patří podrážděnost, výbuchy vzteku, špatné soustředění, problémy se spánkem či přehnaně lekavé reakce.

Při hře Tetris se skládají tvary složené ze čtyř kostiček do souvislých řad. Pokud řada neobsahuje žádnou mezeru, tak zmizí. Maximálně jde sestavit blok ze čtyř řádek, které se označují jako Tetris. Autoři studie věří, že rozpoznávání tvarů a jejich skládání do jednotlivých bloků konkuruje vidinám z nehod, které zůstávají ve smyslové části mozku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám