Hlavní obsah

Český paleontolog našel na Antarktidě unikátní kolekci zkamenělin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAMES ROSS

Velké množství jedinečných zkamenělin nalezl v uplynulých dnech v okolí české vědecké Mendelovy polární stanice v Antarktidě paleontolog Radek Vodrážka z České geologické služby. "Sbírku tvoří zkamenělé korály, zuby žraloků i kosterní pozůstatky vymřelých vodních plazů," sdělil vedoucí stanice Miloš Barták.

Článek

Paleontolog je nováčkem v antarktickém týmu biologů, geologů a klimatologů, kteří zkoumají hlavně vznik takzvaných antarktických oáz, tedy oblastí, na nichž se po ústupu ledovce uchytil život v podobě sinic, řas a mechů.

Mnohé fosílie jsou druhově vzácné. Raritu a vědecky významný materiál představují druhohorní amoniti - tedy vymřelí hlavonožci a mlži, kteří mají jedinečně zachovalé perleťové schránky.

Samostatnou kapitolu mezi zkamenělinami představují zbytky fosilních rostlin druhohorního a třetihorního stáří - od otisků listů, přes úlomky dřev, až po několikametrové zkamenělé kmeny. Nalezená zkamenělá dřeva, listy a zachovalé schránky měkkýšů bude studovat tým českých paleontologů a geochemiků. Jsou dokladem toho, že Antarktida byla kdysi místem plným života.

Reklama

Výběr článků

Načítám